Nagasato sertai pasukan bola sepak lelaki

TOKYO, 10 SEPT – Pemain bola sepak wanita Jepun, Yuki Nagasato mengatakan bahawa dia terinspirasi oleh perjuangan Megan Rapinoe untuk kesaksamaan ketika dia mengambil langkah yang sangat luar biasa untuk menyertai pasukan lelaki hari ini.

Nagasato, pemenang Piala Dunia Wanita pada tahun 2011, akan bermain untuk Hayabusa Eleven, di Kanagawa, dengan pinjaman dari Chicago Red Stars di liga profesional AS.

Penyerang berusia 33 tahun, yang akan kembali ke Jepun untuk musim 2021, akan bermain sebagai pemain profesional dengan kelab Hayabusa Eleven, yang juga merupakan pasukan abangnya, Genki.

“Sejujurnya, berapa banyak yang dapat saya sumbangkan kepada pasukan lelaki tidak diketahui,” kata Nagasato, yang juga naib juara di Piala Dunia 2015 dan Sukan Olimpik 2012.

“Tetapi saya benar-benar terinspirasi oleh mesej mengenai perbezaan jantina oleh Rapinoe di Piala Dunia dan saya tertanya-tanya apakah saya juga dapat menghantar mesej kepada masyarakat,” katanya.

Gambar fail pada 20 Jun 2012, Yuki Nagasato dari Jepun mengawal bola semasa kejohanan bola sepak wanita di Stadium Gamla Ullevi di Gothenburg, Sweden. Pemain bola sepak wanita Jepun, Yuki Nagasato mengatakan bahawa dia terinspirasi oleh perjuangan Megan Rapinoe untuk kesaksamaan ketika dia mengambil langkah untuk menyertai pasukan lelaki. – AFP

Rapinoe, pemenang Ballon d’Or tahun ini setelah membintangi kempen Piala Dunia Amerika Syarikat yang berjaya, adalah pejuang kempen kuat untuk keadilan sosial yang telah memimpin usaha untuk menuntut gaji yang sama seperti pasukan kebangsaan lelaki dan wanita Amerika.

Nagasato mengatakan bahawa itu adalah pilihannya untuk menyertai Hayabusa Eleven, langkah yang dia harapkan akan dapat menghantar mesej yang kuat.

“Saya fikir saya dapat menunjukkan bahawa wanita juga boleh bermain dalam pasukan lelaki,” katanya.

“Saya ingin membantu mewujudkan komuniti di mana tidak ada batasan jantina atau bangsa.”

Nagasato menyertai pasukan Chicago pada tahun 2017 dan menjaringkan lapan gol tahun lalu, bersama dengan lapan assist di liga.

Tetapi dia mengatakan dia tidak mempunyai cita-cita untuk bermain untuk Nadeshiko, pasukan wanita Jepun, di Olimpik Tokyo yang ditunda tahun depan.

“Saya tidak dapat membayangkan diri saya menyertai Olimpik,” katanya. – AFP