Friday, February 3, 2023
23.3 C
Brunei

-

Naik feri menelusuri keindahan sungai Tonegawa

JEPUN – Hanya mengambil masa kira-kira 50 minit dari Stesen Tokyo di Laluan JR Joban untuk sampai ke Stesen Toride di wilayah Ibaraki.

Dari sana, kira-kira 15 minit berjalan kaki ke jeti kecil di sungai Tonegawa, kita akan sampai ke salah satu titik permulaan untuk Ohori no Watashi, perkhidmatan bot feri dikendalikan bandar Toride.

Sungai Tonegawa terletak di sempadan antara wilayah Ibaraki di tebing utara dan wilayah Chiba di selatan tetapi Toride, sepenuhnya di wilayah Ibaraki dan termasuklah sebidang kecil wilayah di selatan sungai, yang dipanggil daerah Ohori.

Laluan feri menghubungkan tiga perhentian di sepanjang sungai. Dua daripadanya berada di bahagian besar Toride dan satu di daerah Ohori. Bot itu membuat tujuh perjalanan hampir setiap jam, setiap hari kecuali hari Rabu dan semasa musim cuti Tahun Baharu. Feri mengambil masa kira-kira 50 minit untuk membuat perjalanan tiga perhentian.

Dua tahun lalu, sebuah bot baharu mula beroperasi di laluan itu buat kali pertama dalam kira-kira 30 tahun. Bot ketiga yang diberi nama Toridego telah direka oleh Katsuhiko Hibino, yang ketika itu menjadi dekan fakulti seni halus di Universiti Seni Tokyo. Dia kini menjawat jawatan presiden universiti.

Kelihatan bot feri Toridego mendekati jeti di daerah Ohori di Toride, wilayah Ibaraki. – ANN/The Japan News
Penumpang boleh menikmati pemandangan dari dek Toridego. – ANN/The Japan News

Menurut bandar itu, warna bot yang menampilkan merah, kuning dan biru mewakili kemegahan imej burung bandar itu, burung raja laut kawasemi ketika terpantul di atas air. Bot sepanjang kira-kira 10 meter, 3 meter lebar itu boleh memuatkan sehingga 12 orang dewasa, walaupun bilangannya kini terhad kepada lapan orang penumpang kerana wabak koronavirus. Sebuah dek pemerhatian telah dipasang di atas kabin supaya penumpang dapat menikmati pemandangan yang indah.

Harga tambang untuk menggunakan perkhidmatan ini adalah 200 yen bagi setiap bahagian perjalanan untuk orang dewasa dan pelajar sekolah menengah atau lebih tinggi, manakala 100 yen tambang untuk pelajar sekolah rendah.

Perjalanan pergi balik yang lengkap bagi ketiga-tiga bahagian berharga 400 yen, atau 200 yen untuk kanak-kanak sekolah rendah. Memandangkan feri itu digunakan oleh penumpang dan pelajar suatu ketika dahulu, penduduk daerah Ohori boleh menggunakan perkhidmatan tersebut secara percuma. Penumpang boleh membawa basikal atau motosikal ke atas feri tanpa bayaran tambahan, terhad kepada seorang setiap orang.

Hari ini, kebanyakan pengguna feri adalah pelancong, jadi terdapat kerusi dan tanaman bunga kecil di jeti di daerah Ohori, yang mempunyai banyak kawasan hijau terbuka. Ia adalah satu pelarian dari dunia yang sibuk di mana penumpang boleh menghabiskan masa dengan santai sambil menunggu bot.

Tonegawa ialah sungai kedua terpanjang di Jepun. Pada zaman dahulu, sungai itu lebih berliku-liku dan kerap menyebabkan banjir. Berkat kerja-kerja kejuruteraan awam yang bermula pada tahun 1907, sungai itu diluruskan. Daerah Ohori, yang dahulunya bersebelahan dengan pusat Toride, ditinggalkan sebagai enklaf di sebelah selatan sungai yang diluruskan, dikelilingi di darat oleh Abiko, wilayah Chiba.

Pemisahan daripada Toride yang lain menyusahkan penduduk daerah Ohori dalam kehidupan seharian mereka, jadi mereka mula mengendalikan feri sendiri pada tahun 1914. Ini menjadi asas kepada perkhidmatan bot feri semasa. Untuk pergi dari pusat Toride ke daerah Ohori dengan berjalan kaki, hari ini awda masih perlu memasuki wilayah Chiba seketika. Seorang lelaki berusia 64 tahun yang turun dari bot di jeti Ohori berkata dia pernah bekerja di Abiko untuk masa yang lama.

“Ini adalah kali pertama saya menggunakan feri itu,” katanya.

“Sangat senyap dan ia bagus. Walaupun lebuh raya ekspres sesak teruk dengan lalu lintas, feri adalah seperti bot sewa, dan awda boleh menikmati langit biru, awan dan air serta mendengar kicauan burung.”

Feri mempunyai tiga kapten, yang bekerja secara bergilir-gilir.

“Saya sangat berharap ramai orang akan menghargai bahawa tiada apa yang istimewa di sini, namun merasakan betapa hebatnya ia,” kata Masahiro Kuribayashi, 53, salah seorang daripada tiga kapten.

“Pada masa kini, dunia penuh dengan perkara digital, dan terdapat lebihan maklumat. Saya kira bagus untuk membiarkan fikiran awda berehat di sini,” tambahnya. – ANN/The Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Polis tahan 23 suspek Letupan masjid Pakistan

PESHAWAR, PAKISTAN, 1 FEB - Polis di Pakistan telah menahan 23 orang berhubung letupan di sebuah masjid di dalam ibu pejabat polis yang mengorbankan...
- Advertisment -