Nakashima bangkit, singkirkan Fognini

SAN DIEGO, 28 SEPT – Brandon Nakashima berjaya bangkit daripada ketinggalan satu set kemudian menundukkan Fabio Fognini 6-7 (5), 6-1, 7-5 dalam pusingan pertama Terbuka San Diego, semalam.

Nakashima, 20, yang menduduki ranking ke-83 dan merupakan kemasukan wild card, dilahirkan di San Diego dan masih menetap di sana. Perlawanan tersebut merupakan yang pertama buatnya di peringkat jelajah dan kejohanan gelanggang keras itu dianjurkan bagi mengisi kekosongan jadual ATP selepas Terbuka AS di Asia yang terpaksa dibatalkan kerana kebimbangan mengenai COVID-19.

Dalam perlawanan berasingan, Aslan Karatsev berjaya menundukkan Federico Delbonis 6-1, 7-5, sekali gus meneruskan rekod kekalahan Delbonis di gelanggang keras kepada 10 perlawanan, sementara Taylor Fritz berjaya menyingkirkan pemain kelayakan, Salvatore Caruso 6-4, 7-6 (2), kekalahan ke-11 peringkat jelajah berturut-turut buat Caruso di kesemua gelanggang.

Setelah ketinggalan 2-0 di set terakhir, Nakashima bangkit di tiga perlawanan berturut-turut setelah bermain dengan agresif, termasuk mara ke hadapan berdekatan jaring untuk mengambil peluang. Kemenangan Nakashima turut dibantu oleh pukulan servis yang lemah daripada Fognini, 34, bekas pemain 10 teratas yang kini menduduki ranking ke-31 dan melakukan double-fault 11 kali semasa perlawanan.

Nakashima, yang menewaskan John Isner di pusingan pertama Terbuka AS bulan lalu, meraih 14 mata penentu secara keseluruhan semalam.

Dia berjaya bertahan semasa mata perlawanan 5-4 di perlawanan ketiga namun gagal memanfaatkannya. – AP

Reaksi Brandon Nakashima selepas memenangi perlawanan menentang Fabio Fognini di Terbuka San Diego, kelmarin. – AP