Nantes julang Piala Perancis

PARIS, 8 MEI – Nantes memenangi Piala Perancis buat kali pertama dalam tempoh 22 tahun kelmarin, menewaskan Nice 1-0 pada perlawanan akhir di Stade de France.

Ludovic Blas menyempurnakan sepakan penalti pada awal separuh masa kedua untuk membawa Nantes trofi utama pertama kelab itu sejak memenangi kejuaraan Ligue 1 pada 2001.

Nantes, yang hanya mengelak penyingkiran dalam play-off tahun lalu, menjulang Piala Perancis buat kali keempat dan layak ke Eropah buat kali pertama dalam dua dekad, menempah satu tempat dalam Liga Europa.

Selepas dua perlawanan akhir berlangsung di stadium yang hampir kosong sepenuhnya akibat wabak COVID, tiket yang habis terjual telah menempatkan sekitar 80,000 penonton bagi memenuhi Stade de France iaitu kira-kira dua pertiga daripada penyokong Nantes.

Penjaga gol Nice Marcin Bulka, pemain pinjaman PSG yang membantu menyingkirkan kelab induknya menerusi penentuan sepakan penalti pada pusingan 16 terakhir, bertahan dengan baik apabila Blas meluru masuk ke dalam kotak, dengan Gouiri kemudiannya melakukan rembatan yang tersasar dari gawang gol pada separuh masa pertama yang sukar.

Perlawanan akhir pertama tanpa PSG sejak 2014 bermula 15 saat selepas separuh masa apabila Hichem Boudaoui dihukum keras disebabkan bola terkena tangan ketika dia cuba menghalang hantaran lintang Quentin Merlin.

Blas menyempurnakan sepakan penalti yang terhasil melepasi Bulka, mencetuskan sorakan gembira daripada pemain dan penyokong Nantes.

Pedro Chirivella hampir menjaringkan gol kedua apabila percubaanya tersasar tinggi selepas tendangan sudut. Jordan Lotomba membuat halangan penting untuk menafikan Moses Simon daripada rembatan Randal Kolo Muani.

Peluang terbaik Nice datang dengan baki 20 minit masa perlawanan ketika Alban Lafont menjauhi Gouiri sebelum pemain pertahanan Nantes Andrei Girotto menghasilkan laluan yang hebat di garisan gol untuk menggagalkan Andy Delort. – AFP

Reaksi pemain Nantes semasa meraikan kemenangan selepas perlawanan bola sepak akhir Piala Perancis di stadium Stade de France kelmarin. – AFP