Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  Napoli perlu satu mata raih kejuaraan Serie A

  NAPLES, ITALI, 2 MEI – Napoli masih lagi menghadam kekecewaan kerana tidak berjaya melakar kejuaraan Serie A pertama mereka dalam tempoh lebih tiga dekad.

  Segala-galanya telah dirancang bagi Napoli untuk memenangi piala ketiga mereka apabila mencatatkan enam kemenangan dalam perlawanan terakhir yang memecah rekod sebelum akhir musim pada hari Ahad apabila pencabar terdekat mereka Lazio tewas di Inter Milan, dan pasukan Luciano Spalletti hanya perlu menang ke atas Salernitana untuk meraih kejuaraan mereka.

  Dan apabila Mathias Olivera berjaya meletakkan Napoli mendahului pada perlawanan itu, seluruh bandar itu meraikan dengan asap biru menyelubungi Stadio Maradona dan bunga api dilepaskan di luar stadium.

  Walau bagaimanapun, semua kegembiraan itu padam selepas gol penyamaan hebat Boulaye Dia pada enam minit sebelum tamat masa permainan, membawa Salernitana lebih jauh dari zon penyingkiran.

  Walau bagaimanapun peminat tidak terlalu berkecil hati, penyokong tegar berarak pulang dari Stadio Maradona ke tengah Napoli dengan suar dinyalakan dan dengan bersorak, perayaan di bandar itu hanya sedikit terjejas oleh hujan musim bunga pada sebelah petang.

  Untuk mengatakan bahawa Napoli hampir dengan matlamat mereka untuk mencontohi kejayaan lalu pada 1987 dan 1990 yang diketuai oleh Diego Maradona adalah suatu pernyataan yang meremehkan.

  Pasukan Spalletti, yang berada di Udinese pada hari Khamis, hanya memerlukan satu mata lagi daripada perlawanan terakhir mereka untuk dinobatkan sebagai juara. – AFP

  Reaksi Boulaye Dia (kiri) selepas menjaringkan gol penyamaan semasa perlawanan bola sepak Serie A Itali pada 30 April di stadium Diego-Maradona di Naples. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -