Napout kekal di penjara AS

NEW YORK, 15 APRIL – Bekas pengurus bola sepak Afrika Selatan, Juan Angel Napout perlu terus kekal di penjara Amerika Syarikat (AS) selepas dia membuat rayuan hukuman penjara sembilan tahun kerana kes rasuah, hakim kesatuan memutuskan kelmarin.

Hakim Daerah di AS, Pamela K. Chen menafikan pemintaan Napout untuk dilepaskan dengan ikat jamin, empat hari selepas dia menolak permohonan bekas pengurus berusia 62 tahun untuk dilepaskan dengan belas kasihan.

“Mahkamah mendapati bahawa defendan tidak menunjukkan ‘bukit yang jelas dan meyakinkan’ bahawa dia ‘tidak akan melepaskan diri,’” Chen memutuskan.

“Jika apa-apa, mahkamah mendapati insentif defendan untuk melarikan diri semakin tinggi sekarang lebih dari sebelum ini, kerana defendan telah berada di dalam penjara kira-kira 28 bulan dan berdepan dengan prospek kembali ke penjara untuk lebih dari lima tahun lagi jika rayuannya itu tidak berjaya.”

Napout, kelahiran Paraguay, telah dijatuhkan hukuman pada tahun 2017 dengan hukuman penjara selama sembilan tahun mengenai tuduhan penipuan berkaitan dengan memberikan hak penyiaran televisyen dan pemasaran acara utama sebagai pertukaran untuk sogokan.

Ia adalah hukuman yang paling lama bagi 42 pertuduhan dalam skandal ‘Fifagate’ yang telah menggegarkan badan pengurusan dunia bola sepak. – AFP

Bekas pengurus bola sepak Afrika Selatan, Juan Angel Napout perlu terus kekal di penjara AS selepas rayuannya ditolak oleh Hakim Daerah. – AFP