Nasa bakal ke bulan 2024

WASHINGTON, 10 DIS – Ketua agensi ruang angkasa telah mengumumkan Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (NASA) telah menyempurnakan roket gergasi mereka untuk menghantar para angkasawan mereka kembali ke bulan hari ini, memberikan jaminan misi tersebut akan dilancarkan pada tahun 2024 jika tidak ada apa-apa halangan.

Roket tersebut mempunyai ketinggian 65 meter bersamaan dengan 20 tingkat bangunan.
Ruang sistem pelepasan (SLS) merupakan roket yang tertinggi pernah dibina.

Reka bentuk ini merupakan reka bentuk yang paling kuat bertujuan memecah rekod kelajuan pada 23 Mach sebelum berpisah dari peringkat atasnya, kapal krew Orion.

Pembinaan roket ini telah dibelenggu penangguhan dan kos berlebihan – pelancaran pertamanya telah ditetapkan pada November 2018, kos pembuatannya telah meningkat daripada AS$6.2 bilion kepada AS$8 bilion, meningkat kepada 29 peratus menurut laporan audit bulan Jun.

Berdiri di hadapan bangunan gergasi Michoud Assembly Facility New Orleans, Pentadbir NASA Jim Bridenstine mengatakan ia merupakan ‘hari paling penting bagi agensi angkasa’ apabila kami berpeluang mengumumkan peringkat utama telah siap untuk roket SLS.

”Kami telah mencatat kemajuan yang signifikan ke arah mencapai misi Artemis 3 dan menghantar angkasawan wanita pertama dan lelaki untuk ke kutub selatan Bulan pada tahun 2024.” –AFP

Ruang sistem pelepasan (SLS) bagi misi ke bulan Artemis 1 di NASA Michoud Assembly Facility pada 9 Disember 2019 di New Orleans, Louisiana. – AP