NASCAR mahu 30,000 peminat pada perlumbaan All-Star

CHARLOTTE, AMERIKA SYARIKAT, 16 JUN – NASCAR diatur untuk membolehkan 30,000 peminat menonton di litar Bristol bulan depan ketika mereka memindahkan perlumbaan All-Star keluar dari Charlotte Motor Speedway untuk kali kedua dalam sejarah perlumbaan.

Sekiranya jumlah kehadiran yang dijangkakan berlaku, NASCAR akan membuka kepada perhimpunan peminat sukan terbesar di Amerika Syarikat berikutan wabak COVID-19, sementara jumlah kes baharu di beberapa negeri terus meningkat.

NASCAR berusaha untuk mengatasi masalah tersebut dan membuka pintu gerbang mereka di Tennessee. Bristol mempunyai kira-kira 146,000 peminat. Peningkatan kes COVID-19 baru-baru ini di North Carolina mencetuskan perlumbaan dipindahkan ke Bristol Motor Speedway.

Perlumbaan akan berlangsung pada tarikh 15 Julai dengan bermula jam 7 malam.

“NASCAR All-Star Race adalah acara yang terkenal dengan sejarah dan kami akan mengekalkan warisan itu dengan menjadi tuan rumah acara di Bristol Motor Speedway,” kata Presiden dan CEO Speedway Motorsports Marcus Smith. – AP

Bubba Wallace (43) pemandu NASCAR ketika membuat pit stop semasa perlumbaan NASCAR Cup Series pada 10 Jun, di Martinsville. – AP