Nasi paku tarik perhatian

Oleh Mohd Fakri Awang Lah

KOTA BHARU – Nasi bungkus yang ‘diikat’ dengan paku menyatukan generasi kedua peniaga makanan dan minuman di sebuah kedai makan di sini, untuk meneruskan tradisi yang diwarisi daripada generasi terdahulu.

Kedai Nasi Sumatera Haji Ismail menjadi tempat buat Muhammad Yusuf Ismail, 30, dan rakannya, Foo Chiak Leong, 48, berniaga di bawah satu bumbung sejak kedua-dua orang tua mereka memulakan perniagaan itu pada 2006.

Leong berkata semuanya bermula pada 1979 ketika ayahnya, Foo Chee Chen, membuka sebuah kedai kopi di Jalan Gajah Mati di sini.

Anak kedua daripada empat beradik yang menyambung warisan perniagaan kedai kopi mendiang bapanya berkata ketika itu bapanya hanya menjual air minuman sahaja di kedai kopinya manakala ayah Muhammad Yusuf iaitu Ismail Zakaria, 70, pula ketika itu bekerja di sebuah kedai makan berasaskan makanan Sumatera.

“Namun pada 2006, selepas ayah meninggal dunia setahun sebelumnya, saya mula bekerjasama dengan Ismail selepas beliau berhenti kerja daripada sebuah restoran dan memulakan kedai makan sendiri. Ismail menjual nasi dan lauk-pauk berasaskan masakan dari Sumatera, Indonesia, manakala saya masih meneruskan tradisi mendiang ayah dengan menjual minuman,” katanya ketika ditemui Bernama di kedai yang disewanya di Jalan Tok Hakim selepas berpindah dari Jalan Gajah Mati sejak setahun lepas.

Ditanya mengapa sanggup berniaga di bawah satu bumbung walaupun berlainan bangsa, Leong berkata makanan halal boleh menarik lebih ramai pelanggan untuk datang makan ke kedai yang diusahakan mereka.

“Selain itu, imej yang ditampilkan Ismail dan anaknya juga menjadi penyebab mengapa saya sanggup berkongsi perniagaan dengan mereka. Sepanjang berkongsi kedai sejak kira-kira 13 tahun lepas, saya dan Ismail serta anaknya tidak pernah bertengkar kerana kami saling hormat-menghormati antara satu sama lain,” katanya.

Muhammad Yusuf Ismail, 30, dan Foo Chiak Leong, 48 , bersama para pelanggan yang datang ke kedai menikmati Nasi Sumatera atau lebih dikenali penduduk setempat dengan panggilan Nasi Paku di Jalan Tok Hakim. – Bernama
Nasi bungkus yang ‘diikat’ dengan paku atau “Nasi Paku” menyatukan generasi kedua peniaga makanan dan minuman berlainan bangsa. – Bernama

Sementara itu, Muhammad Yusuf berkata beliau mengambil alih perniagaan daripada bapanya sejak beberapa tahun lepas setelah Ismail semakin uzur berikutan faktor umur.

Mengakui majoriti pelanggannya adalah berbangsa Tionghua, Muhammad Yusuf berkata ia tidak menjadi masalah kerana masyarakat Melayu dan India turut mengunjungi kedai makannya.

“Kedai makan ini berkonsepkan ala Sumatera kerana resepinya berasal dari sana dan lauk-pauk masih dihidangkan dalam pinggan kepada pelanggan. Antara lauk-pauk yang popular termasuklah ayam kampung goreng, ayam kampung gulai, ikan tenggiri gulai, otak lembu gulai kuning, daging kerutuk dan daging kering yang menggunakan resepi asli berasal dari Sumatera,” katanya.

Menariknya, nasi bungkus di kedai tersebut dicucuk dengan paku sepanjang seinci setengah berbanding menggunakan getah gelang sebagai pengikat bungkusan.

Menceritakan asal-usul nasi yang dibungkus dengan paku itu, Muhammad Yusuf berkata ia bermula sekitar 70an ketika Osman Larin yang berasal dari Sumatera merantau ke Kelantan dan membuka kedai makan di sini.

 “Ayah dahulu bekerja di kedai makan Osman dan sejak dari awal Osman telah menggunakan paku untuk mengikat nasi bungkus yang dibeli mahupun ditempah pelanggan. Walaupun Osman telah meninggal dunia namun bekas pekerjanya termasuk ayah yang berjaya membuka kedai makan masih mengekalkan tradisi membungkus nasi menggunakan paku kerana ikatannya lebih kemas berbanding menggunakan getah gelang,” katanya sambil menambah sekurang-kurangnya dua kilogram paku dibeli setiap dua bulan sekali untuk tujuan itu.

Berikutan itu, kedai makannya turut mendapat jolokan ‘Nasi Paku’ kerana kaedah membungkus makanan yang unik dan jarang ditemui itu.

Muhammad Yusuf yang mengetuai lima orang pekerja berkata walaupun berkongsi kedai dengan Leong, pelanggan akan membuat bayaran kepadanya kerana kaunter nasi berada di bahagian depan kedai manakala kaunter air milik Leong berada di belakang.

“Bagaimanapun, ia tidak menjadi masalah kerana Leong akan mencatat jumlah minuman yang dipesan pelanggan ketika kami mula beroperasi pada pukul 9 pagi, dan sebelum menutup kedai pada pukul 3:30 petang beliau akan memberikan jumlah yang saya perlu bayar kepadanya,” katanya. – Bernama

Air Katira

Bahan-bahan

– 1 sudu makan sirap hijau

– 2 helai daun pandan

– 1 liter air

– 1 tin susu cair

– 250ml soda

– Sedikit katira atau getah anggur

– Sedikit sagu

– 1 sudu makan cendol

– 1 sudu makan cincau

– 1 sudu makan kacang gajus

– 1 sudu makan badam

– 1 sudu makan kacang tanah, digoreng

– 1 sudu makan kurma

– 3 biji buah kabung

– 1 sudu makan kismis

– 1 sudu teh biji selasih

– Sedikit buah

– Gula batu secukupnya.

Cara menyediakannya:

1. Rebus sirap hijau, gula batu dan daun pandan dalam 1 liter air.

2. Masukkan semua bahan. Biarkan 30 minit supaya semua bahan sebati.

3. Sejukkan dalam peti sejuk atau tambah ais. Sedia diminum.

Smoothie beri biru bersama pisang

Bahan:

– 2 cawan beri biru beku

– 1 ulas pisang

– 1 cawan beri biru yogurt Yunani

– 1/2 cawan susu

– Ais kiub jika diperlukan

Cara menyediakannya:

1. Letakkan beri biru, pisang, yogurt dan susu dalam mesin pengisar. Kisar sehingga konsisten.

2. Tuang ke dalam gelas dan segera dihidangkan.

Tip: Bahan-bahan smoothie juga boleh dibekukan untuk penyediaan mudah. Hanya masukkan yogurt Yunani dan susu apabila bersedia untuk campuran.

Soda pandan lemon

Bahan-bahan

– 1 sudu besar jus pandan

– 1 sudu besar jus lemon

– 160ml air soda (1/2 tin)

– Ais secukupnya

– 2 sudu teh madu

– Hidangan untuk 1 gelas minuman

Cara menyediakannya:

1. Campur jus lemon dan pandan di dalam satu gelas. Kacau. Isi gelas dengan separuh ais.

2. Masukkan air soda.

3. Untuk rasa tambahan, hidangkan dengan satu hiris lemon dan daun pandan, khususnya untuk jamuan.

Tip tambahan:

Jus pandan dan lemon segar boleh disimpan dalam peti ais selama dua hingga tiga hari.