NATO naikkan kos, hentikan perang Rusia

BRUSSELS, 24 MAC – Para pemimpin NATO mendesak hari ini untuk menaikkan kos untuk Presiden Rusia, Vladimir Putin berhubung pencerobohannya ke atas Ukraine dengan memperkukuh bekalan senjata ke Kyiv dan mengukuhkan sayap timur pakatan itu.

Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden sedang berusaha untuk meningkatkan perpaduan dan meningkatkan sekatan ke atas Moscow pada beberapa sidang kemuncak sehari di Brussels ketika Barat bertindak balas terhadap usaha Kremlin untuk menaikkan imbangan pasca Perang Dingin.

“Vladimir Putin telah melampaui batas dengan bertindak kejam,” kata Perdana Menteri Britain, Boris Johnson ketika pemimpin NATO tiba untuk mesyuarat dan perang menandakan satu bulan.

“Semakin keras sekatan kami, semakin keras keburukan ekonomi kami di sekeliling rejim Putin, semakin banyak yang boleh kami lakukan untuk membantu rakyat Ukraine, saya fikir lebih cepat perkara ini boleh berakhir,” katanya.

Perdana Menteri Estonia, Kaja Kallas menyeru pakatan 30 negara itu untuk “menggandakan usaha kami” untuk memeriksa pencerobohan Kremlin terhadap jirannya yang pro-Barat.

“Putin tidak boleh memenangi perang ini,” katanya. “Kita kena hentikan penjenayah perang itu.”

Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky, yang negaranya bukan dalam NATO, telah bersedia untuk merayu senjata yang lebih maju dan campur tangan yang lebih besar dalam ucapan video kepada para pemimpin ketika dia berusaha untuk memujuk Barat supaya bertindak lebih keras. – AFP