NBA kurangkan tempoh kuarantin COVID-19

NEW YORK, 28 DIS – NBA telah mengurangkan masa kuarantin daripada 10 hari kepada enam hari untuk pemain dan jurulatih yang telah menerima suntikan vaksin yang mempunyai kontak dengan COVID-19 atau dijangkiti penyakit itu tetapi tidak mempunyai gejala, lapor ESPN semalam.

Pasukan dimaklumkan dalam memo liga yang diperoleh ESPN mengenai tindakan itu, yang keluar pada hari yang sama Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS mengurangkan masa pengasingan untuk mereka yang mempunyai gejala COVID-19 asimtomatik daripada 10 hari kepada lima hari.

Masa kepulangan yang lebih cepat untuk pemain kepada status aktif dipersetujui oleh liga dan kesatuan pemain. Ia keluar selepas NBA telah menangguhkan sembilan perlawanan disebabkan sekurang-kurangnya satu pasukan tidak dapat menurunkan lapan pemain minimum disebabkan jangkitan COVID-19.

Orang juga boleh keluar daripada kuarantin COVID-19 dengan dua keputusan ujian negatif selang 24 jam atau lebih daripada itu.

NBA sedang berdepan sejumlah besar pemain yang mematuhi protokol kesihatan dan keselamatan COVID-19, dengan 205 pemain pada musim ini, 192 pada Disember dan 169 daripada mereka yang melakukannya dalam tempoh dua minggu lalu, menurut ESPN.

Seramai 27 pemain memasuki protokol tersebut dalam sehari sahaja pada Ahad, 10 lebih berbanding jumlah pada Khamis, menurut ESPN.

Liga NBA telah memulakan ujian yang meningkat selepas tempoh Krismas. – AFP