NBA sepakat kembali 30 Julai di Orlando

NEW YORK, 28 JUN – NBA dan kesatuan pemainnya mengumumkan bahawa mereka telah mencapai kesepakatan mengenai rancangan memulakan semula untuk musim 2019-20 pada 30 Julai, termasuk protokol kesihatan dan keselamatan.

Perjanjian antara liga dan Persatuan Pemain Bola Keranjang Nasional akan menampilkan semua perlawanan yang akan diadakan di kampus Walt Disney World Resort di Orlando, Florida, di mana pemain akan tinggal di persekitaran kuarantin untuk melindungi mereka dari COVID-19.

“Sangat menggembirakan untuk mengumumkan secara rasmi permulaan musim 2019-2020,” kata pengarah eksekutif NBPA Michele Roberts.

Pandemik koronavirus memaksa NBA menghentikan kempen mereka pada 11 Mac lalu setelah Rudy Gobert diuji positif COVID-19.

Secara keseluruhan, 22 pasukan akan bertanding di Orlando, masing-masing berpeluang merebut gelaran NBA pada bulan Oktober.

Protokol kesihatan dan keselamatan dibuat berdasarkan perundingan dengan pakar kesihatan awam, pakar penyakit berjangkit dan pegawai kerajaan. – AFP

Logo NBA di NBA 5th Avenue, New York. NBA dan kesatuan setuju memulakan semula aksi untuk musim 2019-20 pada 30 Julai. – AFP