Negara miskin hadapi risiko longgarkan sekatan

BEIRUT – Ketika beberapa buah negara Barat yang kaya mulai mengurangkan sekatan koronavirus, banyak negara membangun, terutama di Timur Tengah dan Afrika, juga ingin melakukannya, namun mereka tidak dapat memperoleh kemewahan apa pun.

Mereka kekurangan kunci-kunci utama iaitu ekonomi yang kukuh, hospital yang lengkap dan ujian skala besar yang diperlukan untuk mencari jalan keluar dari wabak tersebut. Bahkan perdebatan masyarakat yang bersemangat tentang strategi keluar, yang biasa terjadi di Eropah, nampaknya tidak dapat dibayangkan di negara-negara yang dilanda konflik, rasuah atau kemiskinan.

Sebagaimana di Lubnan, sebuah negara kecil yang mengalami jurang kemuflisan dengan sistem kesihatan yang rapuh dan penduduk yang gelisah. Penutupan selama sebulan telah menyebabkan puluhan ribu orang menjadi miskin, memberi tekanan kepada pemerintah untuk melonggarkan sekatan. Tetapi sumber perubatan adalah terhad, mendo-rong doktor menyarankan untuk meneruskannya, walaupun berisiko peningkatan sosial secara mendadak.

Ia sama seperti di kebanyakan negara membangun, mengurangkan arahan perintah berkurung dapat meningkatkan jangkitan dan cepat membanjiri hospital dengan tempat rawatan yang terhad dan mesin pernafasan. Mengekalkan sekatan boleh menyebabkan pergolakan sosial dan kerugian ekonomi yang lebih banyak.

Pada masa yang sama, ujian yang tidak mencukupi dan kurangnya ketelusan yang dapat menjurus kepada keputusan yang salah, kata Rabah Arezki, ketua ekonomi untuk Timur Tengah dan Afrika Utara di Bank Dunia dan pegawai kanan di Inisiatif Timur Tengah.

Gambar bertarikh 13 April 2020, menunjukkan beberapa anggota polis melarang orang ramai yang menentang penutupan seluruh negara berikutan membendung penularan wabak di Hyderabad, Pakistan. – AP
Seorang sukarelawan dari badan amal Lubnan Beit el-Baraka, mengisi kotak-kotak dengan bekalan makanan untuk disumbangkan kepada orang-orang miskin ketika perintah berkurung di Beirut, Lubnan. – AP
Gambar fail bertarikh 14 April 2020, menunjukkan orang ramai berkeliaran di jalan-jalan beberapa jam menjelang perintah berkurung di Kaherah, Mesir. – AP

“Saya bimbang pelonggaran perintah berkurung secara tidak teratur akan lebih berbahaya daripada kebaikan dalam konteks yang kita lalui tanpa statistik dan data yang relevan,” katanya.

Bahkan negara-negara kaya tidak mempunyai banyak ruang untuk bergerak. Jerman merupakan negara yang memiliki ekonomi terbesar di Eropah, mengumumkan sedikit pelonggaran sekatan, termasuk membuka semula kebanyakan kedai minggu depan. Tetapi Canselor Angela Merkel mengingatkan bahawa memulakan semula ekonomi terlalu cepat mungkin akan melemahkan sistem perawatan kesihatannya yang cukup kuat.

Negara-negara Barat juga menghadapi kemerosotan ekonomi yang teruk, tetapi kesannya diringankan oleh program rangsangan ekonomi yang besar untuk perniagaan-perniagaan dan keluarga-keluarga terjejas, termasuk AS$2.2 trilion di Amerika Syarikat. Negara-negara EU telah bersetuju dengan pakej AS$550 bilion dan sedang berusaha untuk mengurangkan cukai dan langkah-langkah lain untuk mengurangkan kesannya.

Komuniti global menawarkan bantuan kepada negara-negara miskin. Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) mengatakan bahawa ia bersedia untuk memberikan pinjaman sebanyak AS$1 trilion kepada negara-negara yang memerlukan. Negara-negara terkaya di dunia bersetuju untuk sementara membekukan tanggungjawab hutang negara-negara miskin, terutama di Afrika.

Perdana menteri Pakistan telah melangkah lebih jauh, meminta negara-negara kaya dan institusi kewangan antarabangsa untuk menghapus hutang negara-negara miskin. Sebagai tanda putus asa, pada bulan ini orang ramai merempuh pusat pengagihan makanan di wilayah Punjab membunuh seorang lelaki dan mencederakan puluhan orang.

Di Mesir, negara Arab yang paling ramai penduduk di dunia, di mana satu daripada tiga orang hidup dalam kemiskinan, kerajaan memilih untuk menutup sebahagian kawasan yang merangkumi perintah berkurung pada waktu malam, kerana khuatir penutupan sepenuhnya akan merosakkan ekonomi yang rapuh.

Lubnan merasa ragu untuk meminta bantuan IMF kerana adanya keraguan oleh kumpulan Hizbullah yang akan mengenakan syarat-syarat tertentu dan mendorong ke arah campur tangan politik.

Bahkan sebelum wabak itu, Lubnan adalah salah sebuah negara yang paling banyak hutang di dunia dan berjuang untuk membuat rancangan reformasi yang akan membuka bantuan antarabangsa yang bernilai berbilion.

Pada awal bulan Mac, kerajaan gagal membayar hutang negara. Mata wang telah kehilangan hingga 60 peratus dari nilainya, inflasi melambung tinggi, dan bank-bank telah menerapkan kawalan modal pada pengeluaran dan pemindahan wang tunai, yang memberi tekanan lebih besar pada hospital-hospital yang berjuang untuk membayar pekerja.

Firas Abiad, pengarah Hospital Universiti Rafik Hariri di Beirut, mengatakan bahawa krisis kewangan juga mengganggu import bekalan perubatan, yang menyebabkan kekurangan peralatan perlin-dungan yang sangat diperlukan. Lubnan mesti memperluaskan ujian, termasuk di kawasan luar bandar dan kem pelarian dan mengesan pesakit-pesakit sebelum sekatan dapat dikurangkan, kata Abiad.

Di Yaman, Libya dan Syria, di mana konflik bertahun-tahun menyebabkan bencana kemanusiaan, ada kebimbangan bahawa ruang lingkup wabak itu tidak diketahui kerana kurangnya ujian, bekalan dan latihan profesional.

Di Afrika, virus itu telah disahkan di 52 daripada 54 negara, dan penutupan sepertinya menyekat bekalan makanan di benua itu yang sudah terdedah. Afrika Selatan, dengan kebanyakan kes di benua ini, dapat memperlambat langkah jangkitan dengan perintah berkurung ketat sekurang-kurangnya hingga April ini. Tetapi ekonomi perindustrian di Afrika sudah berada dalam kemelesetan sebelum virus itu, dan Menteri Kewangan Tito Mboweni mengatakan sekatan harus tetap ada sehingga negara itu pasti dapat meminimumkan kehilangan nyawa.

Di Lubnan, tidak ada jaringan keselamatan sosial yang boleh dipercayai. Ia mengumumkan rancangan untuk memberi sekitar AS$120 bagi setiap keluarga yang memerlukan tiga minggu yang lalu, tetapi bantuan kecil itu masih belum dapat dilaksanakan. Sementara itu, harga meningkat dua kali ganda dan mata wangnya mencecah kadar pertukaran pound-kedolar tertinggi minggu ini.

Lubnan adalah antara negara pertama di Timur Tengah yang menutup sekolah-sekolah pada bulan Februari lalu, diikuti oleh restoran-restoran, dan penutupan secara keseluruhan pada 16 Mac lalu. Langkah-langkah tersebut dilaksanakan sehingga sekurang-kurangnya hingga 26 April ini. IMF mengunjurkan minggu ini bahawa ekonomi Lubnan akan menyusut 12 peratus pada tahun 2020 yang merupakan pengecutan terbesar di rantau ini.

Terdapat kekhuatiran bahawa protes antirasuah yang dimulai pada bulan Oktober lalu berkemungkinan akan mkembali bersemarak lebih teruk ketika keadaan semakin buruk. Demonstrasi kecil telah terjadi walaupun ada penutupan. Bulan lalu, seorang pemandu teksi Beirut membakar keretanya setelah didenda kerana melanggar sekatan. Pada awal April lalu, seorang pelarian Syria meninggal dunia setelah membakar diri untuk membantah keadaan yang dialaminya.

Ahli perundangan Assem Araji, yang mengetuai jawatankuasa kesihatan parlimen, menyeru kesabaran, dengan mengatakan penutupan berterusan “lebih baik daripada penularan penyakit yang tidak terkawal” di sebuah negara yang berjumlah 5 juta penduduk yang juga menampung sekitar 1 juta pelarian Syria.

Tetapi Hassan Sharif, seorang pemandu bas mini berusia 42 tahun dari bandar Baalbek di timur, mengatakan bahawa dia kehilangan pendapatan dan hampir tidak dapat memberi makan kepada dua orang anaknya.

“Kami telah mencapai tahap putus asa dan akan kembali ke jalan (untuk melakukan protes), kerana mati akibat koronavirus lebih mudah daripada mati akibat kelaparan,” katanya. – AP