Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Negeri-negeri di India mula undi menjelang pilihan raya 2024

  NEW DELHI, 7 NOV – Dua negeri India mula mengundi dalam pilihan raya tempatan pada hari ini dalam ujian kekuatan pembangkang India, yang menentang parti pemerintah pimpinan Perdana Menteri Narendra Modi menjelang undian nasional penting yang dijadualkan tahun depan.

  Pilihan raya di tengah Chhattisgarh dan timur laut negeri Mizoram, bersama-sama dengan tinjauan di tiga negeri lain dalam tempoh tiga minggu akan datang, dijangka memberi petunjuk mood pengundi sebelum parti politik India bersiap sedia untuk pilihan raya seluruh negara pada 2024 di mana Modi mematai untuk penggal ketiga berturut-turut.

  Pusingan kedua pengundian di Chhattisgarh akan diadakan pada 17 November bersama-sama dengan pengundian di tengah negeri Madhya Pradesh. Undian di dua negeri lagi, Rajasthan barat dan selatan Telangana, akan diadakan pada 23 November dan 30 November. Undian di semua lima negeri akan dikira pada 3 Disember dan keputusan akan diumumkan pada hari yang sama.

  Kongres Kebangsaan India, parti pembangkang utama India, memegang kuasa di Rajasthan dan Chhattisgarh. Nasionalis Hindu Modi, Parti Bharatiya Janata memerintah Madhya Pradesh dan sekutu serantaunya berkuasa di Mizoram. Telangana diperintah oleh parti serantau yang kuat.

  Parti Kongres juga mengetuai pakatan INDIA, yang bertujuan untuk mengekalkan pengaruh Modi yang semakin kuat. Akronim itu, yang bermaksud Perikatan Inklusif Pembangunan Kebangsaan India (Indian National Developmental Inclusive Alliance), terdiri daripada parti pembangkang India yang sebelum ini berpecah.

  Modi dan pemimpin parti Kongres yang diketuai oleh Rahul Gandhi telah mengembara merentasi lima negeri dalam kempen pilihan raya yang dipertanggungjawabkan cuba memikat pengundi dengan menjanjikan mereka subsidi, pengecualian pinjaman dan jaminan pekerjaan.

  Modi dan partinya kekal popular di peringkat nasional selepas hampir sedekad berkuasa dan tinjauan mencadangkan beliau dijangka memenangi penggal ketiga sebagai perdana menteri. Namun partinya dijangka berdepan cabaran getir dalam semua lima pilihan raya negeri di mana isu seperti peningkatan pengangguran dan kenaikan harga komoditi berkemungkinan bermain di fikiran pengundi.

  Sementara itu, parti Kongres berharap dapat memulihkan nasibnya di negeri-negeri ini menjelang pilihan raya negara tahun depan. Ia telah mengumumkan skim kebajikan untuk wanita dan petani di negeri di mana ia bertanding secara langsung dengan parti Modi. – AP

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...