Nepal mohon vaksin diberikan lebih awal

NEW DELHI, 15 JAN – Kerajaan Nepal memohon vaksin koronavirus dari India diberikan lebih awal walaupun New Delhi dijangka akan memberikannya pada sedikit waktu lagi sebelum ia memulakan perundingan dengan pembekal dari luar negara.

Menteri Luar Negeri Nepal, Pradeep Kumar Gyawali membuat permohonan itu semasa mesyuarat keenam Suruhanjaya Bersama India-Nepal.

Nepal, Sri Lanka, Bangladesh dan Brazil adalah antara beberapa negara yang ingin mendapatkan bekalan vaksin dari India, yang telah diberikan kebenaran untuk penggunaan kecemasan daripada vaksin yang dikembangkan oleh Universiti Oxford dan pembuat ubat yang berpusat di United Kingdom, AstraZeneca, dan satu lagi yang dikembangkan oleh syarikat India Bharat Bioteknologi.

Jurucakap Kementerian Hal Ehwal Luar India, Anurag Srivastava, kelmarin berkata bahawa terlalu awal untuk memberi komen mengenai kemampuan negara itu untuk memberikan vaksin kepada negara lain.

“Kami masih menilai jadual dan pengiriman pengeluaran vaksin, dan kami akan membuat keputusan mengenai perkara ini sesuai pada waktunya. Ini mungkin memerlukan sedikit masa,” katanya. – AP

Gambar fail pada 2 Januari 2021 menunjukkan beberapa dos vaksin COVID-19 yang dihasilkan oleh Universiti Oxford dan pembuatan vaksin yang berpangkalan di UK, AstraZeneca di England. – AP