Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  Nepal sambut ulang tahun ke-70 pendakian Gunung Everest

  KATHMANDU, 29 MEI — Kerajaan Nepal hari ini memberi penghormatan kepada pendaki-pendaki pemegang rekod semasa sambutan pendakian pertama Gunung Everest 70 tahun lalu.

  Perayaan diadakan di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat mengenai peningkatan suhu, glasier dan pencairan salji, serta cuaca yang buruk dan tidak dapat diramalkan di gunung tertinggi di dunia.

  Beratus-ratus orang dari komuniti pendaki gunung, pemandu Sherpa dan pegawai menghadiri perhimpunan di Kathmandu untuk menandakan ulang tahun itu. Para peserta mengibarkan sepanduk perayaan dan berjalan di tengah-tengah Kathmandu sambil menikmati lagu-lagu yang dimainkan oleh kumpulan tentera.

  Antara yang diberi penghormatan ialah pemandu Sherpa Kami Rita, yang mendaki Everest dua kali musim ini untuk rekod 28 kali keseluruhan, dan Sanu Sherpa, yang telah mendaki semua 14 puncak tertinggi di dunia dua kali.

  Hari Budha Magar, yang menjadi orang pertama yang mengalami pembedahan kedua di atas lutut dan berjaya mendaki Everest, turut diberi penghormatan oleh Menteri Pelancongan negara itu, Sushila Sirpali Thakuri.

  “29 Mei adalah hari di mana kita semua sentiasa ingat dan berbangga apabila Edmund Hillary dan Tenzing (Norgay) Sherpa mencapai puncak Everest dan ia adalah hari Sherpa dikenali,” kata Sanu Sherpa.

  Hillary dan pemandu Sherpanya Tenzing Norgay mencapai puncak pada 29 Mei 1953. Nepal mula meraikan ulang tahun itu sebagai Hari Everest selepas kematian Hillary pada 2008. – AP

  Pegawai kerajaan Nepal meletakkan kalungan bunga pada patung Sir Edmund Hillary dari New Zealand dan Tenzing Norgay Sherpa dari Nepal untuk menandakan ulang tahun ke-70 pendakian pertama Gunung Everest di Kathmandu, kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...