Nestle jual jenama air botol AS$4.3 bilion

AMERIKA SYARIKAT, 19 FEB – Syarikat gergasi makanan global, Nestle menjual jenama air botolnya di Amerika Utara dengan harga AS$4.3 bilion kepada sepasang firma ekuiti swasta yang berharap dapat meningkatkan semula penjualan.

Jenama termasuk Poland Spring, Deer Park, Arrowhead, Ozarka, Zephyrhills dan Pure Life akan dijual kepada anak syarikat One Rock Capital Partners dan firma pelaburan Metropoulos & Co.

Perjanjian itu, yang dijangka ditutup pada musim bunga ini, akan mewujudkan salah satu syarikat minuman terbesar di AS.

Dean Metropoulos, yang sebelumnya mengetuai Hostess Brands dan Pabst Brewing Co, akan berkhidmat sebagai ketua dan CEO sementara syarikat bebas yang akan menempatkan jenama yang diperoleh dari Nestle.

Nestle yang berpangkalan di Switzerland berkata, pihaknya berhasrat untuk meningkatkan tumpuan pada jenama air premium antarabangsa, termasuk Perrier, S. Pellegrino dan Acqua Panna, yang bukan merupakan sebahagian daripada perjanjian itu.

Beberapa botol air Pure Life, yang dihasilkan oleh Nestle, dijual di sebuah kedai runcit di Ridgeland. Nestle menjual jenama air botol Amerika Utara itu dengan harga AS$4.3 bilion. – AP

Sementara itu, pemilik baharu berharap dapat menaikkan jenama air botol itu, yang menyaksikan pertumbuhan penjualan yang perlahan dalam beberapa tahun terakhir.

Penjualan air botol AS meningkat setiap tahun sejak kemelesetan 2009, kerana pengguna yang mementingkan kesihatan telah beralih dari minuman ringan bergula.

Air botol menjual minuman ringan untuk tahun keempat berturut-turut pada tahun 2019, menurut Persatuan Air Botol Antarabangsa.

Tetapi pertumbuhannya perlahan di tengah kritikan aktivis alam sekitar mengenai pembaziran dari botol plastik sekali pakai.

Perniagaan air Amerika Nestle mempunyai 27 kemudahan pengeluaran dan lebih daripada 7,000 pekerja. Ia memperoleh air dari 38 mata air aktif di seluruh AS.

Kegiatan itu telah mendapat perhatian dari kumpulan persekitaran. Tahun lalu, penggubal undang-undang di negara Washington memberi pertimbangan tetapi akhirnya menjatuhkan undang-undang yang melarang syarikat membotolkan air tanah.

Demokrat di Kongres melancarkan penyelidikan industri, meminta Nestle untuk memberikan data mengenai pengambilan dan penjualan air. – AP