Netanyahu harap ‘lakar sejarah’ perbincangan pelan damai

BAITULMUQADDIS, 26 JAN – Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menyuarakan harapan hari ini bahawa dia akan ‘melakar sejarah’ di Washington minggu ini semasa perbincangan pelan damai Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump untuk Timur Tengah.

Netanyahu telah dijemput untuk bertemu Trump di Rumah Putih pada hari Isnin dan Selasa untuk membincangkan projek itu, yang telah ditolak oleh rakyat Palestin.

“Kami berada di tengah-tengah perkembangan diplomatik yang sangat dramatik, tetapi kemuncak masih di hadapan kita,” Netanyahu memberitahu wartawan menjelang mesyuarat kabinet mingguan.

“Dalam masa singkat, saya akan berangkat ke Washington untuk bertemu rakan saya, Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, yang akan membentangkan perjanjian abad ini… Saya dengan penuh harapan bahawa kita boleh membuat sejarah,” dia menambah.

Trump pada Khamis berkata dia telah mengeluarkan rancangannya yang telah lama tertanggung sebelum pertemuan dengan Netanyahu di Washington.

“Ia satu pelan yang hebat. Ia satu pelan yang benar-benar akan berfungsi,” Trump berkata. Saingan politik Netanyahum, Benny Gantz juga telah dijemput ke Rumah Putih untuk berjumpa dengan Trump esok. – AFP