Monday, November 28, 2022
23.9 C
Brunei

-

Netflix bertaruh pada sekuel

Oleh Lindsey Bahr

NEW YORK – Sangat mudah untuk melupakan bahawa jabatan filem asal Netflix masih baharu. Lima tahun lalu, tidak ada satu pun perkhidmatan penstriman. Tetapi semuanya bergerak pantas dalam dunia penstriman yang kompetitif, terutamanya apabila bermula daripada awal.

Kini dengan hak cipta yang lebih kukuh dan filem dan watak yang lebih komersial, Netlifx bersandar kepada satu lagi tonggak penting dalam perniagaan filem: Sekuel.

Mereka pernah berkecimpung sebelum ini, dengan komedi romantik dan filem memfokuskan kepada golongan remaja sepert To All the Boys I’ve Loved Before’, tetapi dengan keluaran tahunan yang hebat, Netflix kini telah mengumpulkan dana intelek mereka sendiri untuk membangunkan francais dalam lebih banyak genre, termasuk pengembaraan, misteri, komedi, aksi dan thriller, yang dicipta oleh dan dibintangi oleh beberapa nama terbesar dalam industri.

Bermula dengan Enola Holmes 2, yang baharu tersedia untuk distrim dan melihat Millie Bobby Brown kembali sebagai detektif muda yang bersemangat, Netflix mempunyai banyak filem susulan berprofil tinggi untuk beberapa filem mereka yang paling berjaya sedang menyusul. Lewat tahun ini, Glass Onion: A Knives Out Mystery, akan membawa kembali Benoit Blanc Daniel dibawakan oleh Craig untuk menyelesaikan kes pembunuhan baharu di pulau persendirian Greece.

Pada tahun 2023 dan seterusnya, Chris Hemsworth akan memainkan semula peranannya sebagai tentera upahan ops hitam Tyler Rake dalam Extraction 2, Jennifer Aniston dan Adam Sandler akan bersatu semula untuk Murder Mystery 2 dan Charlize Theron dan KiKi Layne akan kembali sebagai abadi dalam The Old Guard 2.

Gabungan imej menunjukkan seni promosi untuk Enola Holmes 2, sebuah filem yang disiarkan di Netflix November ini dan Glass Onion: A Knives Out Mystery, sebuah filem yang disiarkan di Netflix pada Disember depan. – AP
Imej yang dikeluarkan oleh Netflix ini menunjukkan Chris Hemsworth sebagai Tyler Rakein adegan dari filem ‘Extraction 2’. – AP
Pelakon Millie Bobby Brown menghadiri tayangan perdana dunia Enola Holmes 2 di The Paris Theater, New York. – AP

“Matlamat kami sentiasa membina cerita dan filem dan watak yang boleh kami kembalikan,” kata eksekutif Netflix, Kira Goldberg. “Pada masa itu, kami berasa sangat gembira mengenainya.”

Goldberg dan Ori Marmur mengetuai bersama pasukan filem studio di Netflix di bawah ketua filem global Scott Stuber. Kedua-duanya merupakan veteran pembikinan filem studio tradisional, dengan Goldberg telah datang ke Netflix dari Fox, di mana dia menyelia filem seperti Bohemian Rhapsody dan The Greatest Showman, manakala Marmur datang daripada menghasilkan filem seperti Escape Room dan The Green Hornet.

“Kami menyukai idea bahawa kami boleh datang ke studio yang bermula dari kosong,” kata Marmur. “Itu tidak berlaku, terutamanya tidak pada skala ini.”

Dalam tahun-tahun mereka berada di Netfix, mereka dapat menjalinkan hubungan yang telah mereka jalin selama ini dan juga menjalin hubungan baharu dengan pengarah, penulis dan bakat yang mereka mahu bekerjasama.

Mereka juga tahu bahawa mereka perlu bermain mengejar studio legasi yang mempunyai harta intelek selama satu abad yang boleh mereka gunakan.

“Agak mengagumkan bahawa sekuel adalah perbualan dan realiti,” kata Mary Parent, yang menghasilkan kedua-dua filem Enola Holmes.

Sekuel itu dimulakan tidak lama selepas ia melanda Netflix pada September 2020, dengan Brown, Henry Cavill, penulis Jack Thorne dan pengarah Harry Bradbeer semuanya berada di dalamnya.

Dianggarkan 76 juta isi rumah menyiarkan cerita detektif yang meriah itu dalam empat minggu pertamanya.

“Kami bergerak dengan cepat,” kata Mary Parent. “Awda cuba untuk tidak mengambil mudah. Dan awda cuba meningkatkan tahap pada diri awda, untuk meningkatkan penceritaan, mempertaruhkan segala yang awda suka tentang yang pertama tetapi juga sesuatu yang baharu.”

Strategi sekuel tidak begitu berbeza dengan di studio tradisional: Mereka mahu memastikan penonton datang kembali untuk watak biasa.

Dan ia adalah persamaan yang telah terbukti berkesan dengan rancangan televisyen mereka yang paling popular, seperti Stranger Things, Bridgerton, Squid Game dan The Witcher.

Mungkin tidak ada formula atau mandat yang ditetapkan mengenai perkara yang mendapat filem lain, tetapi kebanyakannya adalah antara filem asal Netflix yang paling banyak ditonton.

Dalam empat minggu pertama mereka, The Old Guard ditonton oleh 78 juta isi rumah dan Extraction menarik 99 juta isi rumah, menurut data yang disediakan oleh Netflix.

“(Extraction) jelas mendapat manfaat daripada masa pengeluarannya, iaitu pada hari-hari awal wabak itu,” kata Mike Larocca, pengasas bersama dan naib pengerusi Russo Brothers’ AGBO Productions.

“Tetapi mereka sangat menyokong skrip sekuel sebelum itu. Kami bersedia untuk bergerak dengan pantas dan mereka tidak menunggu persembahan.”

Sebahagian daripada persamaan Netflix adalah melihat genre yang sama ada tidak dihasilkan di peringkat studio besar lagi atau tidak mendapat penonton yang mencukupi di pawagam untuk menjadikan mereka berbaloi untuk melabur dengan kerap, seperti drama komedi remaja.

Sebagai filem aksi klasik yang didorong oleh lagak ngeri, Extraction, kata Larocca, berada di ‘bahagian pertengahan cerita yang akan meraih perhatian penonton’. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -