Nets berjaya tewaskan Raptors

LOS ANGELES, 15 DIS – Pasukan Brooklyn Nets digemparkan dengan ketiadaan tujuh pemain akibat masalah COVID-19 dan melakar kemenangan tidak dijangka 131-129 ke atas Toronto Raptors kelmarin.

Nets mempunyai jumlah minimum lapan pemain liga yang boleh beraksi di Barclays Center di Brooklyn, di mana pemain bintang, James Harden dan Bruce Brown terpaksa dikeluarkan kerana mengalami kecederaan.

Nets terdahulu telah mengumumkan bahawa pemain utama, LaMarcus Aldridge dan DeAndre Bemry akan terlepas perlawanan.

Jevon Carter dan James Johnson juga telah dimasukkan ke senarai positif COVID-19, menyertai Paul Millsap, yang memasuki protokol COVID-19 NBA pada Isnin lalu.

“Sudah tentu malang,” kata jurulatih Nets, Steve Nash sejurus sebelum pertandingan itu dimaklumkan. “Kami bernasib baik, mereka kebanyakannya tidak menunjukkan gejala, tetapi akan ada tempoh masa yang diperlukan untuk mereka diuji negatif dan mendapatkan kembali kumpulan penuh kami.”

Kevin Durant membantu Nets melakar kemenangan dengan percubaan triple-double 34 mata, 13 rebound dan 11 assist.

Durant, yang telah disenaraikan sebagai ‘diragui’ untuk bermain kerana sakit buku lali, bermain dengan permainan yang tinggi pada minit ke-48:11.

Patty Mills menambah mata tertinggi musim ini dengan 30 mata dan melanjutkan permainan hingga masa tambahan melalui jaringan tiga mata dengan perlawanan berbaki 13.1 saat.

Pemain Nets dalam protokol COVID-19 perlu memberikan bukti vaksinasi untuk, menurut peraturan COVID-19 bandar New York.

Di bawah garis panduan NBA, pemain yang divaksin diletakkan dalam protokol COVID-19 apabila mereka diuji positif atau mempunyai keputusan yang tidak meyakinkan. Mereka mesti kuarantin selama 10 hari atau sehingga mereka mempunyai dua ujian negatif dalam tempoh 24 jam. – AFP

Aksi pemain Brooklyn Nets, David Duke membawa bola pada separuh masa pertama menentang Toronto Raptors kelmarin. – AFP