New Mexico tarik pelancong terokai laluan bersejarah

ALBUQUERQUE – New Mexico bercadang untuk menarik pelancong ke sebuah laluan bersejarah pernah digunakan penduduk asli Amerika yang menghubungkan penempatan awal Sepanyol dari Mexico City ke daerah di utara Santa Fe.

Rang undang-undang yang ditaja oleh ahli dewan undangan, Andrés Romero akan menyaksikan mercu tanda didirikan dari Ohkay Owingeh Pueblo di utara New Mexico ke selatan New Mexico yang dihubungkan dengan laluan jalan yang ke kawasan tersebut selama beratus-ratus tahun.

Ia juga meminta kerajaan membelanjakan AS$5 juta untuk menubuhkan sebuah suruhanjaya bagi mengkaji cara-cara untuk membawa pelawat ke laluan itu, yang juga dikenali sebagai Jornada del Muerto (Perjalanan Orang Mati).

“El Camino Real benar-benar kisah New Mexico dan kekayaan dan kepelbagaian budaya negara,” kata Romero.

Sejumlah wang itu akan digunakan untuk membantu bandar-bandar dan puak-puak mempromosikan kawasan di sepanjang laluan itu.

Pengarah Muzium Warisan Antarabangsa Real El Camino, berdiri di atas struktur padang pasir di Muzium Warisan Antarabangsa El Camino Real berhampiran Socorro. – AP

Dalam September 2000, Kongres AS menandakan El Camino Real de Tierra Adentro sebagai National Historic Trail.

Laluan dwi-negara itu, tiga perempat daripada melalui dataran tinggi tengah Mexico, menjejaki sejarah penempatan Eropah yang berbeza dan menekankan perkongsian sejarah dan warisan Sepanyol, Mexico dan puak asli Amerika dan orang-orang Barat Daya Amerika.

El Camino Real de Tierra Adentro adalah sebahagian daripada sistem perkhidmatan laluan kebangsaan Taman Negara AS.

Namun, ia mempunyai kekurangan banyak penanda dan infrastruktur untuk menjadikannya sebagai tarikan pelancong di New Mexico.

Mexico dan Texas melabur banyak bahagian El Camino Real, kata Romero. El Camino Real de Tierra Adentro dijadikan sebagai laluan utama untuk penjelajah Sepanyol.

Tetapi ia juga telah dilawati oleh Estebanico, seorang hamba abdi berkulit hitam dari Maghribi yang menerokai Texas, New Mexico dan Arizona. Dia dipercayai sebagai orang pertama keturunan Afrika menerokai negeri-negeri di Barat Daya Amerika.

Laluan dikenali sebagai ‘Royal Road to the Interior Land’ terbentang luas sepanjang 2,575 kilometer dari utara dari Mexico City ke barat Texas dan New Mexico.

Laluan bertarikh dari kurun ke-16 lagi merupakan asal kepada kedua-dua penempatan penjajah di Jamestown, Virginia dan Plymouth Rock, Massachusetts. -AP