New York Knicks ikat Walker

NEW YORK, 12 OGOS – New York Knicks semalam mengatakan bahawa Kemba Walker (gambar) akan kembali ke Big Apple, mengesahkan mereka menandatangani pemain pertahanan itu.

“Kami sangat gembira untuk membawa pemain penduduk asal dari New York, Kemba Walker kembali ke bandar yang berbangga dengan New York sebagai rumahnya,” kata presiden Knicks, Leon Rose dalam satu kenyataan rasmi.

“Dia memiliki bakat luar biasa, keterampilan dan kepemimpinannya akan menjadi tambahan besar bagi organisasi kami. Kami telah melihat penampilannya di gelanggang The Garden dan tidak sabar untuk menyaksikannya setiap malam di hadapan keluarga, rakan-rakannya dan peminat terbaik dalam liga.”

Perpindahan Walker yang agak rumit ke New York telah lama dibuat. Dia memperoleh 19.3 mata dalam setiap satu perlawanan untuk Boston Celtics musim lalu, tetapi berpindah ke Oklahoma City pada bulan Jun dalam kesepakatan yang menghantar Al Horford ke Boston.

Tetapi awal bulan ini, dilaporkan bahawa Walker akan meninggalkan Thunder tanpa pernah beraksi untuk mereka dan menandatangani kontrak dengan Knicks setelah menyelesaikan pembelian kontrak di mana, media AS melaporkan, Walker bernilai AS$20 juta dari AS$73 juta sisi kontraknya.

Syarat perjanjiannya dengan Knicks tidak dinyatakan, tetapi penyiar sukan New York, SNY melaporkan dia mempunyai perjanjian dua tahun yang akan membayarnya sebanyak AS$8.7 juta pada tahun pertama dan AS$9.1 juta pada tahun kedua. – AFP