Saturday, December 2, 2023
22.9 C
Brunei

  -

  New Zealand rekod cuaca paling panas

  WELLINGTON, 11 JAN – New Zealand mencatatkan rekod tahun terpanasnya pada tahun 2022, mengatasi rekod yang dicatat setahun lebih awal hasil gabungan kitaran cuaca semula jadi dan pemanasan global buatan manusia, kata agensi yang memantau suhu hari ini.

  Empat tahun terhangat negara itu semuanya telah direkodkan sejak 2016, dan saintis tidak melihat trend itu berlawanan. Rekod telah dipecahkan di seluruh dunia, dengan Sepanyol dan Britain antara negara lain juga mencecah paras tertinggi baharu pada tahun 2022.

  Dan selain hangat, tahun 2022 juga merupakan salah satu tahun paling banyak menerima hujan di New Zealand. Ribut Ogos membanjiri sungai, mencetuskan tanah runtuh dan memaksa ratusan penduduk berpindah.

  Pada bulan Oktober, dua kawasan ski terbesar di negara ini telah terjejas teruk berikutan musim sejuk yang teruk dengan hampir tidak ada salji.

  Institut Penyelidikan Air dan Atmosfera Kebangsaan, yang telah merekodkan suhu sejak tahun 1909, berkata suhu purata di seluruh negara pada tahun 2022 ialah 13.8 darjah selsius.

  Pemain ski bermain salji yang sangat sedikit di padang ski Turoa, di Gunung Ruapehu, New Zealand pada 22 September 2022. – AFP

  Itu melebihi 1.2 darjah Celsius melebihi purata jangka panjang dan mengatasi rekod sebelumnya sebanyak 0.2 darjah Celsius.

  Chris Brandolino, seorang saintis utama dengan agensi itu, berkata suhu tinggi didorong oleh gabungan kitaran cuaca termasuk sistem La Niña, yang membawa suhu lautan yang lebih sejuk daripada biasa ke Pasifik tropika dan udara yang lebih panas ke New Zealand.

  Beliau berkata faktor buatan manusia turut menyumbang kepada rekod ini.

  “Perubahan iklim terus mempengaruhi suhu jangka panjang New Zealand,” kata Brandolino kepada pemberita.

  Beliau berkata paras karbon dioksida yang diukur di atmosfera berhampiran Wellington terus meningkat.

  “Malangnya peningkatan dapat dilihat itu sejak sebelum tahun 2014, terus meningkat dan ke arah yang salah,” katanya.

  Beliau menjangkakan beberapa bulan pertama 2023 akan terus menjadi lebih panas dan lebih lembap, dan suhu dari semasa ke semasa akan terus meningkat. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  7 mangsa pesawat Osprey belum ditemui

  TOKYO, 1 DIS – Pihak pengawal pantai Jepun hari ini menyusuri dasar laut untuk mencari serpihan pesawat tentera Osprey Amerika Syarikat (AS) yang terhempas...