Saturday, January 28, 2023
23.2 C
Brunei

-

Neymar sokong kempen pilihan raya Bolsonaro

BRAZIL, 29 SEPT – Bintang bola sepak Neymar berasa terharu semasa kempen pilihan raya presiden Brazil yang menyiarkan video di media sosial kelmarin dan mengucapkan terima kasih kepada Presiden Jair Bolsonaro kerana melawat yayasan kebajikan kanak-kanak miliknya.

Penyerang PSG dan Brazil itu tidak terlibat dalam politik dalam mesej ringkas yang dihantar kepada Bolsonaro, yang dikeluarkan empat hari selepas pengundian pada Ahad.

Tetapi itu tidak menghalang kem Bolsonaro daripada memainkan video daripada salah seorang bintang bola sepak terbesar di negara ketika penyandang sayap kanan itu menentang bekas presiden berhaluan kiri, Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), yang mendahului dalam pilihan raya itu.

“Helo, Presiden Bolsonaro, saya ingin mengucapkan terima kasih atas kunjungan hormat awda,” kata Neymar, 30, di Instagram.

“Saya ingin berada di sana bersama awda, tetapi malangnya saya terlalu jauh, saya harap awda menikmati lawatan awda ke institut itu, yang juga merupakan matlamat terbesar dalam hidup saya.”

Menteri Komunikasi Fabio Faria dan anak lelaki senator Bolsonaro Flavio segera menyiarkan semula video itu di Twitter.

Mesej itu keluar selepas Bolsonaro, juga bekas kapten tentera, melawat Institut Neymar Jr, sebuah yayasan amal yang ditubuhkan bintang bola sepak itu pada 2014 untuk menjalankan program pendidikan, kebudayaan dan sukan untuk 3,000 kanak-kanak kurang bernasib baik di bandar tenggara Praia Grande, tempat Neymar dibesarkan.

Penyokong Bolsonaro telah menggunakan jersi kuning-hijau pasukan kebangsaan Brazil sebagai simbol sokongan kepada presiden, bersama-sama dengan bendera Brazil.

“Mari kita semua memakai kuning dan hijau melambangkan jersi pasukan kebangsaan untuk mengundi kapten kita Ahad ini!” kata Faria di Twitter. – AFP

Gambar fail 23 Sept menunjukkan aksi Neymar (kiri) dicabar oleh pemain Ghana semasa perlawanan bola sepak persahabatan antarabangsa antara Brazil dan Ghana di Le Havre, barat Perancis. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -