Nigeria dekati puncak kumpulan Piala Dunia

JOHANNESBURG, 14 NOV – Pemain penyerang Napoli, Victor Osimhen menjaringkan gol untuk membantu Nigeria menewaskan Liberia 2-0 kelmarin yang membawa mereka menghampiri penampilan Piala Dunia keempat berturut-turut.

Nigeria memperolehi 12 mata dan Cape Verde meraih 10 selepas lima pusingan manakala Republik Afrika Tengah meraih empat mata dan Liberia raih tiga mata terkeluar dari saingan.

Sekiranya kelayakan Piala Dunia enam kali mendahului, mereka akan menyertai sembilan pemenang bahagian lain dalam undian yang akan mencipta lima perlawanan dan dua perlawanan dengan pemenang akan ke pusingan akhir 2022 di Qatar.

Osimhen menyempurnakan sepakan penalti pada minit ke-15 selepas Kelechi Iheanacho dikasari dan pemain ganti, Ahmed Musa menambah gol kedua, juga dari sepakan penalti pada masa tambahan.

Kelayakan itu diadakan di bandar Tangiers pantai Maghribi kerana tiada stadium di Liberia yang memenuhi piawaian antarabangsa.

Cape Verde, sebuah negara pulau dengan 560,000 orang yang tidak pernah bertanding di Piala Dunia, mengekalkan harapan mereka dengan bangkit dari belakang untuk menewaskan Republik Afrika Tengah 2-1 di Mindelo. – AFP