Tuesday, August 9, 2022
24.4 C
Brunei

Nigeria tarik balik larangan Twitter setelah tujuh bulan

-

ABUJA, NIGERIA, 13 JAN – Kerajaan Nigeria telah membatalkan larangannya ke atas Twitter, tujuh bulan selepas lebih 200 juta penduduk negara Afrika Barat itu disekat daripada rangkaian media sosial tersebut.

Presiden Nigeria, Muhammadu Buhari mengarahkan bahawa operasi Twitter boleh disambung semula hari ini, menurut ketua pengarah agensi pembangunan teknologi maklumat kebangsaan negara itu. Kashifu Inuwa Abdullahi berkata, itu hanya selepas Twitter bersetuju untuk memenuhi beberapa syarat, termasuk membuka pejabat di Nigeria.

Nigeria menggantung operasi Twitter pada 4 Jun lalu, memetik “penggunaan berterusan platform untuk aktiviti yang mampu menjejaskan kewujudan korporat Nigeria.” Tindakan tersebut mencetuskan kritikan kerana ia datang sejurus selepas rangkaian media sosial itu memadamkan siaran oleh Buhari di mana dia mengancam untuk memperlakukan pemisah “dalam bahasa yang mereka akan fahami.”

Tindakan minggu ini “merupakan percubaan sengaja untuk menyesuaikan semula hubungan kami dengan Twitter untuk mencapai faedah bersama maksimum untuk negara kita tanpa menjejaskan kepentingan wajar syarikat. Penglibatan kami sangat menghormati, mesra dan berjaya,” kata Abdullahi dalam satu kenyataan.

Jurucakap Twitter tidak segera menjawab permintaan untuk komen. – AP

Nigeria telah membatalkan larangannya ke atas Twitter, tujuh bulan selepas lebih 200 juta penduduk negara Afrika Barat itu ditutup daripada rangkaian media sosial.
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -