Saturday, August 20, 2022
23.9 C
Brunei

Nikki realisasikan impian Siti Sarah

-

Gembira namun pada masa yang sama sayu, itu yang dirasai oleh Nikki Palikat saat mula mendengarkan lagu Sudah buat kali pertama.

Lagu yang membawa seribu satu cerita itu begitu indah untuk dihayati dan turut menjentik emosinya.

Sepatutnya Sudah ciptaan sepenuhnya Naim Daniel dinyanyikan oleh Allahyarham Siti Sarah Raissuddin, namun impian itu tidak menjadi kenyataan apabila isteri Shuib itu pergi buat selamanya 9 Ogos tahun lalu.

Setelah beberapa nama menjadi sebutan, naib juara Gegar Vaganza musim kelapan (GV8) itu dipersetujui ramai untuk menggalas impian arwah Sarah yang mahu membawa lagu tersebut ke Anugerah Juara Lagu.

“Satu penghormatan buat saya apabila dapat menyanyikan lagu ini.

Nikki bersyukur kerana dapat memberikan yang terbaik usai proses rakaman sehinggalah pembikinan video muzik (MV) lagu Sudah. – Agensi

“Ada sesuatu yang menarik perhatian tentang Sudah tatkala mendengarkan melodi dan bait-bait lirik yang menusuk ke dalam hati.

“Sebab itu saya tidak mengambil masa yang lama untuk bersetuju terlibat sama dalam projek ini. Terima kasih kepada semua yang percaya kepada saya untuk membawa lagu ini,” kata Nikki.

Tambahnya lagi, dia sudah pun menerima demo lagu itu ketika masih bersaing dalam GV8. Namun, dek berapa kekangan termasuklah soal kesihatan yang mengganggu sebaik sahaja program itu berakhir, lagu tersebut tidak sempat disiapkan lebih awal seperti dijangka.

Menganggap Sudah begitu istimewa, Nikki bersyukur kerana dapat memberikan yang terbaik usai proses rakaman sehinggalah pembikinan video muzik (MV) dilangsaikan sepenuhnya bulan lalu.

“Apabila mendapat demo lagu ini, saya cuba sedaya upaya mengkaji apa yang perlu dilakukan untuk memberikan yang terbaik. Saya mahu menjadikan lagu ini diterima ramai dan juga memberikan keselesaan kepada saya untuk menyanyi.

“Satu lagi yang istimewanya tentang Sudah apabila liriknya begitu menangkap dan membuatkan sesiapa sahaja merasai apa cuba disampaikan,” jelasnya.

Berkongsi mengenai proses pembikinan MV pula, ada ketika penggambaran terpaksa dihentikan apabila Nikki mula menangis. Jelasnya, perkara berkenaan berlaku secara spontan apabila bait-bait lirik sangat menusuk ke hati dan membuatkan air matanya mengalir.

“Lirik pada bahagian korus itu sangat menusuk ke dalam hati. Tak tahu mengapa, tiba-tiba sahaja saya berasakan perkara itu.

“Apabila kita faham dengan apa yang dimaksudkan, itu juga menjadi sebab mengapa saya menangis ketika penggambaran berlangsung,” katanya.

Bercerita mengenai Siti Sarah pula, Nikki akan sentiasa menghormati dan mengenang segala kebaikan Allahyarham selama mereka mengenali antara satu sama lain.

“Dahulu kami sering bertemu dalam beberapa persembahan nyanyian. Saya kagum dengan bakat yang dimiliki olehnya. Sarah kaya dengan pelbagai teknik nyanyian dan itu juga menjadi kelebihannya.

“Sudah pasti kehilangannya memberikan kesan bukan sahaja kepada saya tetapi juga kepada seluruh industri,” ujarnya yang sesekali dilihat sebak. – Agensi

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Yangtze susut, kemarau teruk landa China

CHONGQING, 19 OGOS – Sungai terbesar China, Yangtze menyusut teruk hari ini akibat kemarau musim panas terburuk di China dalam masa enam dekad sehingga...
- Advertisment -