Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

Nikmati pankek sempena Maslenitsa

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 MAC – Kedutaan Persekutuan Rusia di Negara Brunei Darussalam telah mengadakan Hari Percutian Tradisional Rusia, pada hari ini di Kedutaan tersebut, di Madang.

Acara tersebut juga diteruskan dengan sambutan kedatangan Duta Besar Istimewa dan Mutlak Persekutuan Rusia ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Mikhail Vladimirovich Baranov yang baru dilantik.

Antara yang hadir ke acara tersebut ialah duta-duta asing ke Brunei Darussalam, pegawai-pegawai dari Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri dan juga wakil-wakil masyarakat tempatan.

“Saya gembira dapat berjumpa awda semua di sini hari ini, di Kedutaan Rusia di negara yang kecil tetapi sangat mesra ini, yang mana saya adalah pendatang baru tetapi sudah mula jatuh cinta,” ucap TYT Mikhail Vladimirovich Baranov dalam ucapan alu-aluannya.

Duta Besar Persekutuan Rusia itu kemudiannya berkata bahawa mereka berkumpul di acara tersebut bukan sahaja untuk menandakan kedatangan beliau dan untuk berkenalan, tetapi juga untuk meraikan hari percutian tradisional Rusia, Maslenitsa, juga dikenali sebagai ‘Hari Pankek’ atau ‘Hari Krep’.

TYT Mikhail Vladimirovich Baranov beramah mesra dengan tetamu yang hadir. – Gambar serahan Kedutaan Persekutuan Rusia

“Ini bukan hari raya negeri atau agama. Ia datang ke Rusia dari zaman Slav purba. Tarikh cuti berubah setiap tahun,” kongsi beliau.

“Dan ia bergantung pada hari perayaan Paskah Kristian. Tahun ini, Maslenitsa disambut dari 20 hingga 26 Februari. Sudah berlalu, tetapi lewat lebih baik daripada tidak ada sama sekali,” tambahnya lagi.

Tuan Yang Terutama kemudiannya menjelaskan adalah dipercayai bahawa perkataan ‘Maslenitsa’ berasal daripada perkataan ‘mentega’ dan ‘matahari’.

Dan percutian itu dikaitkan terutamanya dengan pankek yang dibuat dengan mentega dan bulat seperti matahari.

Menurut beliau lagi, di sepanjang minggu Maslenitsa terdapat perayaan rakyat di mana orang ramai pergi melawat antara satu sama lain dan menikmati makanan dan minuman yang lazat.

Para tetamu yang hadir kemudiannya dialu-alukan untuk menikmati jamuan yang disediakan.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -