Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  Nikmati paragliding menakjubkan di Mu Cang Chai

  YEN BAI – Berpuluh-puluh penggiat paragliding profesional Vietnam dan asing akan berkumpul untuk mempamerkan kemahiran paragliding yang menakjubkan dan inovatif mereka di Mu Cang Chai, rumah kepada salah satu daripada 10 sawah teres tercantik di dunia.

  Pameran itu akan berlangsung pada dari 23 hingga 26 September ini, yang merupakan sebahagian daripada festival paragliding yang sedang berlangsung bertajuk Flying over Scenic Spot.

  Acara ini telah dianjurkan oleh Jawatankuasa Rakyat Daerah Mu Cang Chai, dengan kerjasama Paragliding Mebayluon, sebuah kelab peminat para paragliding.

  Acara ini juga akan menawarkan peluang kepada penggiat paragliding untuk bertukar pengalaman, dan bertujuan untuk mengembangkan lagi sukan rekreasi serta pengembaraan di Vietnam. Pelancong akan berpeluang melihat landskap padang teres kuning yang mengagumkan di lembah Lim Mong dari pandangan mata burung semasa terbang bersama-sama dengan juruterbang profesional.

  Terbang di atas sawah padi kuning di bawah sinar matahari pagi atau matahari terbenam boleh mencipta pengalaman yang tidak dapat dilupakan bagi mana-mana pelancong. Kira-kira 300km dari Hanoi dan terletak di kaki banjaran gunung Hoang Lien Son yang megah, Mu Cang Chai ialah sebuah bandar kecil di Wilayah Yen Bai.

  Seorang pelancong terbang bersama juruterbang di atas sawah padi yang menakjubkan di Mu Cang Chai. – ANN/VNS

  Padang teres Mu Cang Chai ialah warisan budaya yang dicipta oleh etnik minoriti tempatan sejak turun-temurun.

  Padang teres seluas 500 hektar yang terletak di wilayah La Pan Tan, Che Cu Nha dan De Xu Phinh di Daerah Mu Cang Chai, telah diiktiraf sebagai tapak negara istimewa oleh bekas Perdana Menteri Nguyen Xuan Phuc.

  Tapak ini telah disenaraikan antara peninggalan negara dan landskap terkenal oleh Kementerian Kebudayaan, Sukan dan Pelancongan pada tahun 2007.

  Daerah Mu Cang Chai berbaloi dikunjungi sepanjang tahun, walau bagaimanapun, rantau ini menyambut peningkatan jumlah pelancong pada ‘musim kemuncak’, musim hujan pada bulan Mei dan Jun, dan musim padi masak pada bulan September dan Oktober. Pada musim hujan, apabila hujan musim panas pertama membawa air untuk orang etnik menanam tanaman baharu, semua ladang bertukar menjadi kolam air yang berkilauan, mencipta pemandangan yang menarik.

  Pada musim padi masak, daerah ini membentangkan pemandangan serba kuning kerana padi bertukar warna apabila masak. Dengan keindahan yang begitu memukau, Mu Cang Chai menjadi salah satu destinasi terindah untuk aktiviti paragliding di Vietnam.

  “Festival paragliding adalah salah satu acara penting di Mu Cang Chai, menarik minat pelancong,” kata Trinh The Binh, ketua Jabatan Kebudayaan dan Penerangan Daerah Mu Cang Chai.

  Menurut Dang Van My, pengarah Vietnam Sport and Tourism Company dan penganjur bersama Festival Paragliding Mu Cang Chai, festival tahun ini menghimpunkan ramai juruterbang peringkat antarabangsa, yang akan mempamerkan kemahiran menakjubkan mereka di atas pergunungan dan ladang padi di rantau ini.

  Di samping festival paragliding pada bulan September, sehingga penghujung Disember pelancong juga boleh menyertai beberapa aktiviti kebudayaan dan sukan yang menarik, seperti Marathon Mu Cang Chai Ultra Trail, Mong Ethnic Pipe Festival, Festival Menari Selendang Etnik dan perlumbaan basikal ‘Conquering the Khau Pha Pass’. – ANN/VNS

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...