Friday, June 2, 2023
27.4 C
Brunei

  -

  Nikmati sajian Singapura

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 2 FEB – Restoran Anjung Saujana di bawah Kulinari Diraja Brunei (RBC) dengan sokongan Suruhanjaya Tinggi Singapura dan Lembaga Pelancongan Singapura telah melancarkan Festival Makanan Singapura 2023 hari ini, di Restoran Anjung Saujana, Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei.

  Festival Makanan Singapura itu telah dilancarkan bersama oleh tetamu kehormat, Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah, dan Pesuruhjaya Tinggi Republik Singapura ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Heng Aik Yeow.

  Turut hadir menyaksikan majlis pelancaran tersebut ialah Timbalan Menteri Kewangan dan Ekonomi (Ekonomi), Dato Seri Paduka Haji Khairuddin bin Haji Abdul Hamid; Pengerusi Lembaga Pengarah RBC, Haji Sofian bin Mohammad Jani; ahli Lembaga Pengarah RBC, wakil dari Suruhanjaya Tinggi Singapura ke Brunei Darussalam, Lembaga Pelancongan Singapura, penaja acara; Barramundi Group Brunei, Yap Kee Vegetables & Fruits Supplies, Lee San Enterprise, Gropoint Sdn Bhd, Pengurusan RBC dan tetamu jemputan lain.

  Dalam ucapan perasmiannya, Pengurus Besar RBC, Haji Jeff Hadiman bin Dato Paduka Haji Danial merujuk kepada evolusi berterusan masakan Singapura selama ini walaupun berakar umbi dalam masakan tradisional, “Apabila suasana gastronomi terus berkembang di Brunei, cara yang lebih baik untuk meraikan masakan Singapura adalah dengan meminta The Black Hole Group diterbangkan dari Singapura.

  “The Black Hole Group telah membuat gelombang dalam suasana makan kasual Singapura dengan restoran dan kafe mesra Muslim.

  Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bersama TYT Heng Aik Yeow semasa melancarkan Pesta Makanan Singapura 2023.
  Hadir selaku tetamu kehormat ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi II.

  Haji Jeff Hadiman semasa menyampaikan ucapannya.
  Antara makanan yang dihidangkan di promosi Pesta Makanan Singapura tahun ini.
  Antara makanan yang dihidangkan di promosi Pesta Makanan Singapura tahun ini.
  Antara makanan yang dihidangkan di promosi Pesta Makanan Singapura tahun ini.
  Antara makanan yang dihidangkan di promosi Pesta Makanan Singapura tahun ini.

  “Ia hanya dapat dicapai dengan sokongan dan kerjasama yang hebat antara RBC, Suruhanjaya Tinggi Singapura dan Lembaga Pelancongan Singapura,” tekannya.

  Dengan kerjasama Suruhanjaya Tinggi Singapura di Brunei dan Lembaga Pelancongan Singapura, Festival Makanan Singapura 2023 membawa balik The Black Hole Group yang popular dari Singapura secara eksklusif untuk promosi tersebut.

  The Black Hole Group ialah jenama gaya hidup kolektif yang merangkumi entiti penginapan, pengurusan acara serta makanan dan minuman.

  Mereka adalah pemain yang meningkat naik dalam bidang kulinari halal Singapura yang menyajikan pelbagai masakan kontemporari.

  Untuk Festival Makanan Singapura tahun ini, The Black Hole Group akan menyediakan menu khas untuk promosi ala carte yang menampilkan gabungan makanan kontemporari seperti Creamy Crab Potato Gnocchi, Bon Jovi Burger sambal kicap with fries, Ayam Percik Skewer Roasted Potato and Romaine with Cincalok Lime Dressing dan Lamb Ribs Sambal Kunyit with Raisin Coriander Rice and Urap Salad, dan lain-lain lagi.

  Pesta Makanan Singapura 2023 akan dibuka kepada orang ramai dari 3 hingga 28 Februari. Selain itu, semasa pesta makanan, pengunjung layak menyertai Eat to Win untuk peluang memenangi hadiah hebat seperti tiket penerbangan pergi balik ke Singapura, satu unit TV Pintar dan satu unit Charcoal BBQ Grill.

  Pemegang kad RBC Dining Privilege atau kad kredit BIBD boleh menikmati diskaun apabila menjamu selera semasa Pesta Makanan Singapura.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun, AS sahkan kerjasama, tentang pelancaran satelit Korea Utara

  TOKYO, 2 JUN - Menteri Pertahanan Jepun, Yasukazu Hamada dan Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin mengesahkan kelmarin bahawa kedua-dua negara akan bekerjasama menentang pelancaran...
  - Advertisment -