Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  Nintendo akhiri jualan di Rusia

  TOKYO, 1 JUN – Nintendo berkata mereka tidak lagi akan menjual permainan di Rusia melalui kedai dalam taliannya kerana gergasi Jepun itu akan menghentikan operasi di negara yang semakin terpencil itu.

  Perubahan itu diumumkan dan berkuat kuasa kelmarin, berikutan penangguhan penghantaran produk Nintendo ke Rusia pada Mac 2022 selepas pencerobohan Ukraine.

  Pelanggan Rusia masih boleh memuat turun semula kandungan yang telah dibeli sebelum ini, tetapi mereka tidak boleh membuat pembayaran baharu atau membuat akaun baharu, menurut kenyataan dari Nintendo.

  Berikutan penggantungan penghantaran dan “akibat daripada prospek ekonomi, Nintendo Eropah telah memutuskan untuk menghentikan operasi anak syarikat Rusianya”, katanya.

  “Maklumat pembayaran yang berkaitan dengan akaun Nintendo, seperti butiran kad kredit atau akaun PayPal telah dipadamkan atas sebab keselamatan,” tambahnya.

  eShop Nintendo telah pun berada dalam penyelenggaraan di Rusia kerana pembekal pembayarannya telah menghentikan transaksi ruble. Semakin banyak syarikat multinasional telah menghentikan sepenuh atau sebahagian perniagaannya di Rusia sejak perang di Ukraine bermula.

  Beberapa pihak telah menyebut gangguan dalam perniagaan, manakala yang lain secara langsung menghubungkan langkah itu dengan kemarahan terhadap keputusan Presiden Vladimir Putin untuk menghantar tentera ke Ukraine pada Februari tahun lalu.

  Saingan Nintendo, Sony telah menggantung penghantaran perisian dan perkakasan ke Rusia dan operasi PlayStation Store di sana pada Mac 2022. – AFP

  Seorang lelaki berjalan melalui Switch dari Nintendo di kedai rangkaian runcit elektronik di Tokyo, 13 Oktober 2021. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...