Nissan catat keuntungan tiga kali ganda

TOKYO, 9 NOV – Nissan hari ini mencatatkan keuntungan bersih tiga kali ganda dalam ramalan tahun penuh ketika syarikat tersebut kembali bangkit dari kesan pandemik dengan prestasi suku tahun yang kukuh, mengatakan ia menjangkakan untuk terus bertahan daripada cabaran termasuk kekurangan bekalan dan harga barangan yang meningkat.

Gergasi automobil Jepun itu berdepan dengan beberapa siri perbicaraan dalam beberapa tahun kebelakangan, dari permintaan yang lemah sehingga penahanan bekas ketua syarikat, Carlos Ghosn, dan pendapatan tahunan yang merosot pada 2018-2019.

Walau bagaimanapun, jumlah penjualan yang rendah daripada jangkaan bagi tahun kewangan adalah disebabkan oleh kekurangan cip makro, “kualiti penjualan dalam setiap pasaran terus meningkat, menghasilkan keuntungan lebih tinggi bagi setiap unit,” menurut Nissan.

Syarikat itu kini meramalkan 180 bilion yen dalam keuntungan bersih bagi tahun ini sehingga Mac 2022, lebih tinggi berbanding ramalan 60 bilion yen.

Namun ia mengkaji semula ramalan penjualan tahun penuh kepada 8.8 trilion yen daripada 9.75 trilion yen.

“Kekurangan semikonduktor terus menjadi cabaran bagi industri automobil,” Ketua Pegawai Operasi, Ashwani Gupta memberitahu wartawan.

Tetapi “kami menjangkakan usaha penjualan kami akan lebih baik berbanding pengurangan dalam jumlah penjualan daripada cabaran ini.” – AFP

Kakitangan Nissan melintasi ibu pejabat syarikat di Yokohama. Nissan mencatatkan keuntungan bersih tiga kali ganda dalam ramalan tahun penuh.– AFP