NOAA rancang buka perairan penternak ikan

HONOLULU, 6 Jan – Ketika pemancing komersial tradisional mengancam populasi ikan di seluruh dunia, pegawai-pegawai AS sedang mengusahakan rancangan untuk mengembangkan ternakan ikan ke dalam perairan persekutuan di sekitar Lautan Pasifik.

Kerajaan melihat langkah ke arah pertanian itu sebagai satu penyelesaian yang menjanjikan untuk penangkapan ikan berlebihan dalam memenuhi keperluan dunia.

Pentadbiran Kebangsaan Oceanic dan Atmosfera mewujudkan rancangan untuk menguruskan ladang komersial ikan di perairan persekutuan, kawasan lautan dari tiga hingga 200 batu luar pesisir, di sekitar Hawaii dan kepulauan Pasifik yang lain.

Program ini adalah sama dengan yang baru-baru ini dilaksanakan oleh NOAA di Teluk Mexico.

Ladang-ladang di Teluk dan Pasifik akan menjadi satu-satunya operasi akuakultur di perairan persekutuan AS, walaupun terdapat operasi kecil di perairan negeri berhampiran dengan pantai.

Gambar fail pada 17 September 2015 menunjukkan seorang penyelam ketika memeriksa penternakan ikan di pantai Hawaii berhampiran Kona. – AP
Gambar fail pada 17 September 2015 menunjukkan seorang penyelam ketika memeriksa penternakan ikan di pantai Hawaii berhampiran Kona. – AP

Penternakan ikan telah dijalankan selama berabad-abad di Hawaii dan di seluruh dunia. Tetapi akuakultur moden, beberapa pengamal alam sekitar berkata, pembawaan risiko terhadap pencemaran dan potensi penternakan ikan tidak asli dimasukkan ke dalam ekosistem semula jadi.

Bekas ketua saintis NOAA dan pengasas kumpulan lautan advokasi Mission Blue Sylvia Earle berkata terdapat lebih banyak pilihan yang mapan dan berdaya maju dari segi ekonomi daripada akuakultur terbuka lautan.

Tahun lepas, NOAA dan Scripps Institution of Oceanography meletakkan nilai ekonomi sebanyak AS$17 bilion setahun di laut di luar pantai barat Amerika Utara dan Selatan. – AP