Nokia hentikan 1,200 pekerjaan

PARIS, 22 JUN – Nokia merancang untuk menghentikan 1,233 jawatan di anak syarikatnya, Alcatel-Lucent di Perancis, mengurangkan tenaga kerja di negara itu sebanyak dua per tiga ketika persaingan yang sengit di pasaran peralatan telekomunikasi di tengah-tengah pelancaran rangkaian 5G, menurut syarikat dan kesatuan itu hari ini.

Ia merupakan pusingan keempat pemberhentian pengilang perkakasan Alcatel-Lucent empat tahun sejak dibeli oleh Nokia pada tahun 2016, dan yang terbesar setakat ini.

“Ia adalah bencana,” kata Benard Tremulot dari kesatuan pekerja CFDT kepada AFP selepas pertemuan di mana pihak pengurusan melancarkan rancangan itu.

Nokia mengatakan pemotongan pekerjaan, di bahagian penyelidikan dan sokongan, adalah sebahagian dari sudah mengurangkan kos yang dilancarkan pada lewat tahun 2018, ‘dalam lingkungan pasaran di mana tekanan terhadap kos adalah sangat sengit’.

“Matlamat kami adalah untuk meningkatkan kecekapan, produktiviti dan menjadi lebih tangkas dalam penyelidikan dan pembangunan, jadi kami mesti menguatkan kedudukan persaingan kami dan menjamin prestasi syarikat dalam masa panjang,” menurutnya dalam kenyataan.

Langkah itu dibuat selepas CEO Nokia, Rajeev Suri berkata pada Mac dia akan mengundurkan diri pada September, melihat peralihan syarikat menjadi sistem rangkaian selepas perniagaan telefon bimbitnya menurun selepas kebangkitan Apple dan Samsung.

Nokia yang cuba untuk menembusi pasaran peralatan 5G, bergelut dengan persaingan yang sengit dengan Huawei dan Ericsson.

Tahun lalu mereka mencatatkan keuntungan pertama – tujuh juta euro – sejak tahun 2015. – AFP

Nokia merancang untuk menghentikan 1,233 jawatan di anak syarikatnya, Alcatel-Lucent di Perancis. – AFP