Norman tidak akan lancarkan ‘liga super’ golf

HONG KONG, 9 NOV – Greg Norman dan sokongan bilionair Arab Saudi tidak mengambil alih Jelajah Asia, tegas ketua litar itu, setelah syarikat baharu dari Australia itu menjanjikan AS$200 juta untuk mencipta 10 kejohanan baharu.

Bekas pemain nombor satu dunia itu juga tidak melancarkan ‘liga super’ melalui penyertaannya di Jelajah Asia yang menggegarkan dunia golf, dan ketua pegawai eksekutif, Cho Minn Thant kepada AFP.

Norman bulan lalu mendedahkan beliau ialah ketua pegawai eksekutif bagi pelaburan LIV Golf yang baru ditubuhkan, sebuah syarikat yang disokong dana kekayaan kerajaan Arab Saudi yang melakukan AS$200 juta kepada 10 acara global baharu dalam jadual Jelajah Asia sepanjang dekad akan datang.

Secara terperinci, pengumuman itu ditafsirkan oleh sesetengah pihak sebagai langkah pertama dalam menubuhkan ‘liga super’ Norman yang sering disebut-sebut yang boleh memecahbelahkan golf profesional lelaki dan mengancam penguasaan Jelajah PGA AS.

Spekulasi sedemikian tersebar luas, kata Cho, sambil mengakui bahawa Norman mempunyai cita-cita untuk mencipta litar golf superstar yang berasingan daripada jelajah utama.

“Saya rasa terdapat salah tanggapan bahawa LIV Golf telah mengambil alih Jelajah Asia dan kami akan mendapat ‘Jelajah Liv Golf’ atau ‘Jelajah Arab Saudi’, yang tidak betul,” kata Cho, bercakap melalui pautan video dari Jupiter, Florida, tempat pemenang utama dua kali, Norman berpusat.

“Mereka adalah penganjur yang menambah 10 acara pada jadual kejohanan kami.

“Struktur kami kekal sama,” kata Cho, yang sedang memuktamadkan butiran mengenai 25 acara kalendar Jelajah Asia 2022. – AFP

Greg Norman menganjurkan klinik kejurulatihan dengan pasukan kebangsaan China di Haikou di pulau Hainan, selatan China. – AFP