Norway bersedia tutup radio FM

OSLO, 10 Jan – Norway pada hari Rabu akan menjadi negara pertama di dunia yang mula menutup rangkaian radio FM dalam permintaan kepada radio digital, satu langkah berani yang diperhatikan oleh negara-negara lain di seluruh Eropah.

Penyokong Digital Audio Broadcasting berkata DAB menawarkan kualiti bunyi yang lebih baik dan lebih banyak saluran pada lapan daripada kos penghantaran FM (frekuensi modulasi) yang pertama kali dilancarkan di Amerika Syarikat pada tahun 1945.

Pihak berkuasa juga mengatakan DAB menawarkan liputan yang lebih baik, membolehkan pendengar untuk mengejar program yang mereka terlepas dan menjadikan ia lebih mudah untuk menyiarkan mesej kecemasan semasa krisis.

“Perbezaan besar dan sebab utama di sebalik peralihan teknologi besar ini adalah bahawa kami ingin menawarkan perkhidmatan radio yang lebih baik kepada seluruh penduduk,” Ole Jorgen Torvmark, ketua Digitalradio Norge, sebuah syarikat yang dimiliki oleh penyiar awam NRK dan stesen radio komersial P4.

Norway, secara amnya negara mesra teknologi telah bersedia untuk peralihan selama bertahun-tahun – DAB dan FM telah wujud sejak 1995.

Pada masa ini terdapat 22 stesen digital negara. Spektrum FM mempunyai ruang secara maksimum hanya lima stesen negara.

Perubahan tersebut bermula di Nordland, di utara negara itu, pada 11:11 (1011 GMT) pada hari Rabu sebelum diperluaskan ke seluruh negara menjelang akhir tahun ini. – AFP