Norway mahu labur AS$1.8 bilion bagi CCS

OSLO, 21 SEPT – Oslo hari ini mengumumkan pihaknya berusaha untuk melabur 16.8 bilion Norwegian kroner (AS$1.8 bilion atau 1.6 bilion euro) untuk mengembangkan teknologi memerangkap dan penyimpanan karbon (CCS).

Kerajaan mendedahkan cadangan pelaburan dalam teknologi itu yang dianggap mempunyai harapan cerah tetapi sangat mahal pada hari yang sama ketika aktivis iklim membantah di ibu kota menentang dasar minyak pengeluar terbesar di Barat Eropah.

Projek itu, yang diberi nama ‘Longship’ sempena kapal Viking, “adalah projek iklim terbesar dalam industri Norway”, kata Menteri Petroleum dan Tenaga Tina Bru pada sidang media.

Kerajaan mengatakan bahawa projek pertama CCS itu di kilang simen Norcem di Brevik, di selatan. Industri simen sahaja menyumbang tujuh peratus pelepasan CO2.

Menjelang 2024, harapannya adalah agar kilang Norcem itu dapat memerangkap sekitar 400,000 tan CO2, atau hampir separuh dari 900,000 tan yang dikeluarkannya tahun lalu.

Projek lain termasuk loji pembakaran bahan buangan yang dikendalikan oleh syarikat kuasa Fortum di Oslo, menyediakan syarat sumber pembiayaan lain, seperti dari EU, yang dapat dijamin. – AFP

Anggota gerakan Extinction Rebellion ketika membantah dasar minyak kerajaan di Oslo pada 21 September. Oslo mengumumkan akan melabur AS$1.8 bilion untuk teknologi CCS. – AFP