NYC FC siasat Villa atas dakwaan gangguan seksual

NEW YORK, 23 JULAI – New York City FC (NYC FC) mengatakan kelmarin bahawa kelab itu akan menyiasat dakwaan gangguan seksual yang dilakukan bekas penyerang pemenang Piala Dunia Sepanyol dan bekas bintang Barcelona, David Villa.

Tuduhan terhadap Villa dibuat di media sosial oleh seorang pekerja sementara di pasukan Major League Soccer (MLS).

Villa telah menafikan tuduhan itu, menggambarkannya sebagai sepenuhnya palsu.

“New York City Football Club telah mengetahui tuduhan yang dibuat oleh bekas pekerja sementara itu dengan melihatnya di media sosial,” kata New York dalam satu kenyataan.

“Kami memandang serius perkara ini dan tidak bertolak ansur dengan gangguan seksual apa pun dalam mana-mana bidang organisasi kami.

Gambar fail pada 2 September 2017 penyerang Sepanyol, David Villa semasa perlawanan Piala Dunia 2018 antara Sepanyol dan Itali di Stadium Santiago Bernabeu di Madrid. New York City FC mengatakan menyiasat dakwaan gangguan seksual yang dilakukan David Villa. – AFP

“Kami segera membuat siasatan mengenai masalah tersebut.”

Dalam komen di Twitter, wanita itu yang hanya dikenali sebagai ‘Skyler B’ mengatakan bahawa dia berulang kali diganggu oleh Villa.

“Saya jarang pergi tanpa dia memegang saya atau mengganggu saya secara lisan,” tulisnya, sambil mengatakan bahawa penyelia di kelab menganggap itu bahan komedi yang hebat.

“Wanita yang cukup berani untuk menceritakan kisah mereka dengan kuat adalah pahlawan saya,” tambah wanita itu.

Villa, 38, menafikan tuduhan itu dalam satu kenyataan kepada ESPN.

“Saya sangat menentang tuduhan yang dibuat mengenai saya di Twitter,” kata Villa.

“Tuduhan ini sama sekali tidak benar dan saya menafikannya.” – AFP