NZ kurangkan projek saintifik untuk kekang penularan

WELLINGTON, 9 JUN – New Zealand hari ini berkata bahawa ia akan mengurangkan projek saintifiknya di Antartika agar benua yang hampir tidak berpenghuni itu bebas daripada COVID-19.

Agensi kerajaan yang melakukan penyelidikan alam sekitar di dataran terpencil dan Lautan Selatan itu, mengatakan bahawa membatasi jumlah orang yang berkunjung ke sana adalah kunci untuk menghentikan penyebaran koronavirus.

Agensi itu mengatakan bahawa ia telah memutuskan untuk menyokong ‘hanya pemantauan sains jangka panjang, aktiviti operasi penting dan penyelenggaraan yang dirancang musim ini’ dibenarkan setelah berunding dengan program penyelidikan lain di rantau ini.

Menurut laporan, jumlah projek dikurangkan dari 36 kepada 13 sepanjang musim penyelidikan yang akan datang dari Oktober hingga Mac.

“Antartika New Zealand sangat komited untuk menjaga dan meningkatkan kualiti penyelidikan saintifik Antartika New Zealand,” kata Ketua Eksekutif Sarah Williamson.

“Namun, keadaan semasa menentukan bahawa kemampuan kita untuk menyokong sains adalah sangat terhad musim ini.”

Antartika New Zealand mengatakan pihaknya sedang mengembangkan rancangan pengasingan yang dikendalikan dengan beberapa agensi kerajaan untuk memastikan COVID-19 tidak sampai ke benua itu.

Pada kebiasaannya, sehingga 86 saintis, kakitangan dan pelawat biasanya boleh tinggal di sana pada satu-satu masa. – AFP