Saturday, December 2, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  NZ selesai teka-teki penularan COVID-19

  WELLINGTON, 19 OGOS – New Zealand melaporkan kejayaan hari ini dalam mengesan sumber penularan COVID-19 yang menyebabkan negara itu melaksanakan perintah berkurung dengan Perdana Menteri Jacinda Ardern berkata ia akan membantu ‘menumpaskan’ virus tersebut.

  Para pegawai kesihatan berusaha untuk memastikan bagaimana lelaki Auckland itu dijangkiti koronavirus minggu ini, menamatkan enam bulan tidak ada kes komuniti di New Zealand.

  Ujian menunjukkan lelaki itu mempunyai versi strain Delta yang ditemui di Australia dan Ardern berkata siasatan telah membataskan penemuan virus itu dengan seseorang yang tiba dari Sydney pada 7 Ogos.

  Dia berkata pelancong itu telah dikuarantin dan dimasukkan ke hospital sejak tiba di negara itu, menunjukkan virus itu tidak berada dalam komuniti terlalu lama seperti yang dibimbangkan pada awalnya.

  “Kami percaya telah menemui jawapan teka-teki yang dicari selama ini,” kata Ardern kepada wartawan.

  Dia berkata penemuan sumber penularan juga meningkatkan ‘keupayaan lingkungan virus, mengawal dan membendungnya.”

  Jumlah kes meningkat kepada 11 semalaman yang membawa jumlah keseluruhan kepada 21, katanya.

  Ardern mengarahkan sekatan pergerakan tiga hari – yang pertama New Zealand dalam masa 15 bulan – selepas kes pertama muncul pada Selasa, dengan Auckland dan Coromandel berdekatan berdepan sekatan selama seminggu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...