Obama pertahan reformasi peraturan penjagaan kesihatan

WASHINGTON, 4 Jan – Presiden AS Barack Obama akan membuat lawatan singkat dari segi politik dari Rumah Putih ke Capitol Hill hari ini, dengan menggesa para ahli undangan dilengkapi dalam mempertahankan reformasi penjagaan kesihatan beliau.

Usaha lapan tahun Obama untuk meluaskan liputan perubatan kepada berpuluh-puluh juta rakyat Amerika akan menjadi sasaran serangan kekal apabila Presiden yang baru dilantik, Donald Trump mengambil alih jawatan presiden pada 20 Januari dengan majoriti Republikan di kedua-dua dewan perhimpunan Kongres.

Dalam serangan awal, presiden yang akan meninggalkan jawatannya itu akan mengadakan pertemuan dengan Senat dan dewan Demokrat, terutamanya untuk membincangkan bagaimana menangani matlamat Republikan yang telah dijelaskan untuk memansuhkan Akta Penjagaan yang dimampui,” kata jurucakap Rumah Putih, Josh Earnest.

Lawatan perundangan Obama yang jarang sekali diadakan itu berbetulan dengan lawatan ke Kongres oleh Timbalan Presiden yang baru dilantik, Mike Pence.

“Kami menumpu pada memansuhkan dan mengganti Obamacare,” Pence berkata semalam. “Kami menantikan perundangan yang akan memberikan kami alat untuk mengundurkan runtuhan sekatan dan peraturan yang membendung pekerjaan-pekerjaan di Amerika.”

Obama membuat lawatan singkat ke Capitol Hill kelmarin, dengan menggesa para ahli undangan dilengkapi dalam mempertahankan reformasi penjagaan kesihatan beliau. – AFP
Obama membuat lawatan singkat ke Capitol Hill kelmarin, dengan menggesa para ahli undangan dilengkapi dalam mempertahankan reformasi penjagaan kesihatan beliau. – AFP

Selepas tewas dalam pilihan raya, pihak Demokrat mungkin mempunyai pilihan terhad untuk mengekalkan reformasi itu tanpa pembelotan penting anggota Republikan.

Mereka juga berdepan kritikan bahawa reformasi Obama telah membawa kepada meningkatnya premium insurans dan siri-siri masalah teknikal.

Tetapi sementara tentangan Republikan terhadap Obamacare adalah jelas, arahan untuk memperbaikinya adalah tidak. – AFP