OECD kurangkan ramalan pertumbuhan global

PARIS, 21 Mei – OECD hari ini mengurangkan ramalannya bagi ekonomi dunia, menggesa kerajaan untuk menyelesaikan pertikaian perdagangan mereka ketika krisis terbaharu dalam perang perdagangan China-AS mengancam untuk melumpuhkan pertumbuhan global.

“Kerajaan harus bertindak segera untuk merangsang semula pertumbuhan yang memberi faedah kepada semua,” menurut Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) ketika ia menilai semula ramalannya bagi pertumbuhan global kepada 3.2 peratus tahun ini dari 3.3 peratus sebelumnya.

“Resolusi pertikaian perdagangan menerusi kerjasama antarabangsa yang dipertingkatkan di samping membetulkan sistem berdasarkan peraturan antarabangsa,” menurut OECD.

“Pelaburan dalam infrastruktur, transformasi digital dan kemahiran untuk memenuhi cabaran akan datang. Dalam bidang euro, menggabungkan struktural dengan dasar fiskal untuk merangsang aktiviti.”

Ramalan kemas kini OECD tidak mengambil kira secara langsung krisis terbaharu dalam perang perdagangan berpanjangan antara Washington dan Beijing, “sejauh ini masih ada perjanjian hebat ketidakpastian tentang tempoh waktu tarif akan dikekalkan dan evolusi masa depan hubungan perdagangan antara dua buah negara,” menurut sumber OECD kepada AFP. Bagaimanapun, unjuran itu telah ‘menggabungkan’ pertambahan ketidakpastian yang dicetuskan oleh ketegangan perdagangan, menurut sumber itu lagi. – AFP

Angel Gurria, Setiausaha Agung OECD ketika menunjukkan ramalan ekonomi OECD di ibu pejabat OECD di Paris pada 21 Mei. – AFP