Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Oktober catat cuaca paling panas

  PARIS, 8 NOV – Bulan lalu merupakan bulan Oktober paling panas dalam rekod di seluruh dunia, kata pemantau iklim Eropah hari ini, ketika bulan-bulan panas luar biasa mungkin menjadikan 2023 tahun paling panas dalam sejarah.

  Dengan suhu melonjak melebihi purata sebelumnya dengan margin yang luar biasa, saintis berkata tekanan ke atas pemimpin dunia untuk membendung pemanasan planet dan pencemaran gas rumah hijau menjadi lebih terdesak ketika mereka bersiap sedia untuk bertemu di Dubai bagi persidangan iklim UNCOP28 bulan ini.

  Kemarau melanda sebahagian Amerika Syarikat dan Mexico pada Oktober, manakala sebahagian besar planet menyaksikan cuaca lebih lembap berbanding keadaan normal yang sering dikaitkan dengan ribut dan siklon, kata Perkhidmatan Perubahan Iklim Copernicus (C3S) EU.

  Suhu permukaan laut adalah yang tertinggi pernah direkodkan untuk bulan ini, fenomena yang didorong oleh pemanasan global yang menurut saintis memainkan peranan penting dalam mendorong ribut menjadi lebih kuat dan membinasakan.

  “Oktober 2023 telah menyaksikan anomali suhu yang luar biasa, berikutan penghapusan rekod suhu global empat bulan,” kata Samantha Burgess, Timbalan Pengarah C3S.

  “Kita boleh katakan dengan pasti bahawa 2023 akan menjadi tahun paling panas dalam rekod, dan kini 1.43 darjah Celsius melebihi purata pra-industri. Dasar tindakan iklim yang bakal dibincangkan di COP28 adalah amat terdesak.

  Perjanjian Paris yang bersejarah menyaksikan hampir 200 buah negara berjanji untuk mengehadkan pemanasan global jauh di bawah dua darjah Celsius sejak era pra-perindustrian dan sebaik-baiknya 1.5C yang lebih selamat.

  Ambang suhu ini akan diukur sebagai purata selama beberapa dekad, bukannya satu tahun. Tahun ini juga menyaksikan permulaan fenomena cuaca El Nino yang memanaskan perairan di selatan Pasifik dan mencetuskan cuaca panas di luar – walaupun saintis menjangkakan kesan terburuk akan dirasai pada akhir 2023 hingga tahun depan.

  Oktober menyaksikan 1.7C lebih panas daripada anggaran purata Oktober untuk era pra-industri, kata Copernicus. – AFP

  Gambar menunjukkan seorang nelayan berjalan di atas tanah yang kering-kontang di wilayah Dhi Qar, Iraq pada 2 September 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...