Olimpik Tokyo 2020 dirasmikan

TOKYO, 23 JULAI – Upacara pembukaan Sukan Olimpik Tokyo bermula hari ini di sebuah stadium yang hampir kosong setelah penangguhannya akibat wabak COVID-19 selama setahun yang dicemari oleh skandal dan kontroversi.

Upacara di stadium berkapasiti 68,000 itu berlangsung sebelum beberapa ratus pegawai dan orang kenamaan, termasuk Maharaja Jepun, Naruhito, Presiden Perancis, Emmanuel Macron dan Wanita Pertama AS, Jill Biden tiba.

Maharaja secara rasmi mengisytiharkan perasmian pembukaan sukan.

Olimpik menghadapi tentangan di Jepun kerana kebimbangan perhimpunan global 11,000 atlet boleh mencetuskan acara penularan wabak.

Penganjur telah menerapkan langkah-langkah virus yang ketat, melarang peminat luar negara untuk pertama kalinya hadir dan menjauhkan penonton domestik dari segalanya kecuali beberapa tempat.

Persembahan bunga api menerangi langit di Stadium Olimpik semasa upacara pembukaan Sukan Olimpik Tokyo 2020 semalam. – AFP

Atlet, staf sokongan dan media dikenakan protokol COVID-19 yang ketat, termasuk ujian virus biasa dan pemeriksaan kesihatan harian.

Undian secara konsisten mendapati majoriti orang Jepun menentang temasya tersebut.

Tetapi kehangatan sambutan di luar Stadium Olimpik dirasai beberapa jam sebelum upacara berlangsung, tatkala beratus-ratus orang berkumpul dengan harapan dapat memeriahkan suasana dan menyaksikan bunga api yang diharapkan semasa berlangsungnya pesta tersebut.

Mako Fukuhara tiba enam jam sebelum upacara untuk merebut tempat.

“Hingga kini rasanya tidak seperti Olimpik, tetapi sekarang kami berada di stadium, rasanya seperti Olimpik,” katanya kepada AFP ketika orang ramai mengambil gambar swafoto.

Secara tradisinya kemuncak Sukan Musim Panas menampilkan perarakan negara dan memarakan kawah api Olimpik pada upacara pembukaan Tokyo. – AFP