Olimpik Tokyo berwaspada berdepan serangan siber

TOKYO, 20 OKT – Penganjur Sukan Olimpik Tokyo mengatakan bahawa mereka sentiasa berwaspada terhadap serangan siber semalam tetapi belum mengalami kesan ketara setelah Britain menuduh Rusia menyasarkan Sukan itu.

Kementerian luar negeri Britain mengatakan pengintip Rusia menyerang penganjur itu, perkhidmatan logistik dan penaja Sukan 2020 sebelum acara itu ditangguhkan satu tahun kerana wabak COVID-19.

Pegawai Tokyo 2020 mengatakan bahawa mereka telah mengambil pelbagai tindakan balas terhadap serangan digital tetapi tidak mendedahkan perinciannya, dengan alasan keselamatan.

“Walaupun kami terus memantau berbagai jenis serangan siber di platform digital yang dimiliki oleh Tokyo 2020, tidak ada kesan yang signifikan dalam operasi kami,” kata satu kenyataan jawatankuasa penganjur.

Tuduhan Britain muncul ketika enam pegawai perisik tentera Rusia didakwa di Amerika Syarikat kerana melakukan serangan siber di grid kuasa Ukraine, pilihan raya Perancis 2017 dan Sukan Olimpik Musim Sejuk Pyeongchang 2018.

Harian Britain, The Guardian mengatakan, dakwaan pengintipan digital pada Tokyo 2020 telah merangkumi spearphishing, mesej yang menyamar muncul seolah-olah dari rakan yang dipercayai atau hubungan perniagaan, tetapi mengandungi malware. – AFP

Logo Olimpik di muzium Olimpik di Tokyo pada 20 Oktober. Penganjur Sukan Olimpik Tokyo kini meningkatkan langkah berwaspada terhadap serangan siber. – AFP