Olimpik Tokyo diteruskan tanpa vaksin – ketua IOC

TOKYO, 24 SEPT – Ketua Olimpik, Thomas Bach mengatakan hari ini bahawa Sukan Olimpik Tokyo boleh berlangsung tahun depan walaupun tanpa vaksin COVID-19, sambil menunjukkan kejayaan kejohanan Tour de France.

Dengan usaha yang optimis pada mesyuarat dengan penganjur Tokyo 2020, dia berjanji untuk menjadikan acara yang ditangguhkan sebagai kemenangan walaupun terdapat ketidakpastian terhadap wabak itu.

“Kita dapat melihat bahawa sukan kembali secara perlahan dan yakin dengan sebilangan besar acara sukan berjaya dianjurkan baru-baru ini, termasuk pertandingan di liga Jepun yang berbeza,” katanya melalui persidangan video.

“Juga acara yang sangat kompleks seperti kejohanan Tour de France dan lain-lain, yang menunjukkan kepada kami dan juga kepada dunia bahawa kami dapat mengatur acara sukan dengan selamat walaupun tanpa vaksin.

“Tetapi dengan vaksin dan kemajuan dalam ujian tentu akan sangat memudahkan mengadakan acara itu,” kata Bach, ketua Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC).

Presiden IOC, Thomas Bach (di skrin TV) bercakap semasa pertemuan sidang video Suruhanjaya Penyelarasan IOC untuk Sukan Olimpik Tokyo 2020 di Tokyo hari ini. – AFP

Sukan Olimpik 2020 ditangguhkan pada awal tahun ini kerana COVID-19 yang melanda seluruh dunia.

Sukan Olimpk yang ditangguhkan akan kembali pada 23 Julai 2021, dan penganjur menegaskan mereka akan maju dalam beberapa bentuk dan selamat untuk semua yang terlibat.

Syarikat perubatan sedang berusaha untuk menghasilkan vaksin yang berkesan untuk mengatasi virus yang kini telah membunuh lebih dari 970,000 orang di seluruh dunia dan menjangkiti hampir 32 juta orang. Beberapa calon vaksin terkemuka kini dalam ujian peringkat akhir.

Bach mengatakan mustahil untuk membuat rancangan kontingensi untuk setiap senario dan mengatakan penganjur tidak akan ditekan untuk membuat pengumuman awal mengenai bagaimana temasya itu akan berlangsung.

“Kita harus bekerja dengan tekun dan kita harus bekerja secara komprehensif dan kemudian pada waktu yang tepat mengambil keputusan yang tepat,” katanya.

“Saya pasti akan berjaya… Sukan Olimpik ini, yang akan melakar sejarah dalam pelbagai aspek, kita akan berjaya dan kita akan berjaya bersama-sama,” katanya. – AFP