Olimpik Tokyo diteruskan, tidak ada pelan B – Ketua IOC

TOKYO, 21 JAN – Sukan Olimpik Tokyo yang ditangguhkan akibat COVID-19 akan berlangsung musim panas ini, dan ‘tidak ada rancangan B’, kata ketua Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC), Thomas Bach dalam wawancara hari ini.

“Kami pada masa ini, tidak ada alasan untuk mempercayai bahawa Sukan Olimpik di Tokyo tidak akan dapat diteruskan pada 23 Julai,” kata Bach kepada Kyodo News.

“Inilah sebabnya mengapa tidak ada pelan B dan inilah sebabnya kami berkomitmen penuh untuk menjadikan sukan ini selamat dan berjaya.”

Dengan lebih dari enam bulan sahaja lagi hingga temasya Sukan Olimpik yang ditangguhkan, keraguan telah meningkat mengenai sama ada acara antarabangsa yang besar itu akan dapat dilaksanakan dengan wabak itu masih berleluasa di seluruh dunia.

Penganjur Tokyo telah merangka sejumlah langkah keselamatan yang mereka katakan akan membantu temasya Sukan terus itu berjalan lancar, walaupun wabak itu belum terkawal dan tanpa memerlukan vaksinasi.

Miraitowa (kiri) dan Someity (kanan), maskot untuk Sukan Olimpik dan Paralimpik Tokyo 2020, di pejabat Jawatankuasa Penganjur Sukan Olimpik dan Paralimpik Tokyo. Ketika Sukan Olimpik Tokyo ditunda tahun lalu. – AFP

Tetapi sokongan orang ramai di Jepun sangat rendah, dengan sekitar 80 peratus responden dalam pengundian baru-baru ini memilih penangguhan atau pembatalan secara langsung.

Ketua Pegawai Eksekutif Tokyo 2020 Toshiro Muto mengatakan kepada AFP minggu ini bahawa penganjur tetap komited untuk mengadakan Sukan itu pada musim panas ini dan pembatalan itu belum dibincangkan.

Tetapi dia mengakui tidak dapat menjamin stadium akan penuh, atau menolak kemungkinan Olimpik diadakan tanpa penonton.

Keputusan mengenai sama ada peminat asing akan dapat hadir dan berapa banyak penonton yang mungkin dihadkan, dijangka akan dimuktamadkan pada musim bunga ini.

Sukan itu akan dibuka pada 23 Julai, dengan larian obor di seluruh negara dijadualkan bermula pada akhir bulan Mac. – AFP