Oman buka misi diplomatik di Palestin

MUSCAT, 26 JUN – Oman berkata hari ini ia telah memutuskan untuk membuka sebuah kedutaan di wilayah Palestin dalam sokongan terhadap penduduk Palestin, yang pertama untuk sebuah negara Teluk Arab.

Pengumuman itu keluar serentak dengan bengkel ekonomi pimpinan AS di Bahrain untuk melancarkan pelan perdamaian Timur Tengah yang tidak dijangka akan mengiktiraf sebuah negara Palestin bebas.

“Selaras dengan sokongan Oman yang berterusan untuk penduduk Palestin, Kerajaan Oman telah memutuskan untuk membuka misi diplomatik pada tahap kedutaan di Palestin,” kata kementerian luar dalam satu kenyataan di Twitter.

Satu perwakilan daripada kementerian luar negeri akan berkunjung ke Ramallah, pusat Pihak Berkuasa Palestin, untuk mengambil langkah yang perlu untuk membuka kedutaan, kata kenyataan.

Oman juga negara Teluk pertama yang menerima Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada Oktober 2018.

Oman tidak mengambil bahagian dalam persidangan Bahrain di mana Presiden AS Donald Trump berharap dapat mengumpul AS$50 bilion dalam pelaburan untuk mempertingkat keadaan ekonomi penduduk Palestin.

Persidangan dipulau oleh Pihak Berkuasa Palestin yang khuatir pentadbiran AS menawarkan wang untuk mengenakan penyelesaian politik yang pro-Israel.- AFP