Oman umumkan peruntukan bajet 2017

MUSCAT, 2 Jan – Oman kelmarin berkata ia akan memerlukan pinjaman wang daripada pasaran tempatan dan antarabangsa semasa ia mengumumkan bajet untuk 2017 dengan defisit yang dijangka sekitar AS$7.7 bilion.

Satu kenyataan Kementerian Kewangan berkata kesultanan, yang seperti negara-negara Teluk pengeluar minyak lain telah dilanda masalah tunai kerana penurunan mendadak harga minyak, juga akan mengikuti dasar penjimatan.

Ia menganggarkan defisit akan menjadi tiga bilion riyal atau 12 peratus daripada keluaran dalam negara kasar negara.

Oleh itu Oman akan berusaha untuk meminjam peruntukkan dalam dan luar negara untuk membiayai 84 peratus daripada defisit, serta memerlukan pinjaman ke dalam rizab asing untuk menampung baki 16 peratus, kata kenyataan itu.

Projek tersebut diunjurkan kira-kira 8.7 bilion riyal manakala dianggarkan bahawa perbelanjaan kerajaan pada tahun 2017 akan menjadi 11.7 bilion riyal, dua peratus kurang daripada tahun 2016.

Kerajaan akan memperuntukkan 23 peratus daripada bajet untuk pendidikan, kesihatan, perkhidmatan sosial dan sektor yang secara langsung terhadap kehidupan seharian rakyat, kata kenyataan itu.

Ia memberi amaran bahawa pekerjaan sektor awam pada tahun 2017 akan menjadi ‘terhad’.

Sejumlah 3.34 bilion riyal diperuntukkan bagi pertahanan dan keselamatan.

Oman adalah ahli enam negara Majlis Kerjasama Teluk bersama-sama dengan Bahrain, Kuwait, Qatar, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu, tetapi bukan ahli OPEC kartel pengeluar minyak. – AFP