Tuesday, September 27, 2022
22.3 C
Brunei

Omicron jejas jadual penerbangan musim sejuk Ryanair

-

LONDON, 31 JAN – Ryanair mengurangkan kerugian pada suku akhir 2021 tetapi kemunculan varian Omicron mengurangkan perjalanan percutian musim sejuk yang biasanya sibuk, kata syarikat penerbangan tanpa kemudahan itu hari ini.

Ketua eksekutif, Michael O’Leary berkata tempoh pelaporan bermula dengan baik, dengan tempahan yang kukuh kerana terdapat “kurang kekeliruan” mengenai “sistem lampu isyarat” kerajaan Britain untuk menilai risiko COVID-19 dari negara lain.

Britain ialah pasaran utama bagi syarikat penerbangan yang berpangkalan di negara jiran Ireland dan yang terbang ke seluruh Eropah.

Tempahan terus bertambah baik pada bulan November tetapi “kemunculan mendadak varian Omicron” dan “histeria media yang dijananya” memaksa kerajaan Eropah untuk mengenakan semula sekatan perjalanan menjelang akhir suku tersebut, kata O’Leary.

Langkah-langkah menjelang Krismas itu “merosot dengan ketara” tempahan dan tambang Krismas dan Tahun Baharu, katanya.

Kerugian bersih berjumlah AS$107 juta pada suku ketiga syarikat, satu pertiga daripada angka untuk tempoh yang sama pada 2020.

Ryanair berkata ramalan trafik setahun penuhnya tidak berubah pada “hanya di bawah 100 juta penumpang”.

Panduan kerugian bersihnya kekal antara 250 juta dan 450 juta euro.

“Kemunculan ini sangat sensitif terhadap sebarang aliran berita COVID-19 yang positif atau negatif dan oleh itu kami akan memberi amaran kepada semua pemegang saham untuk menjangkakan gangguan COVID-19 selanjutnya,” O’Leary memberi amaran. – AFP

Ryanair mengurangkan kerugian pada suku akhir 2021 tetapi kemunculan varian Omicron mengurangkan musim perjalanan percutian musim sejuk. – Agensi
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas bot terbalik, ragut 24 jiwa

DHAKA, 25 SEPT – Sekurang-kurangnya 24 orang lemas manakala 24 lagi masih hilang selepas bot yang sarat membawa penganut Hindu terbalik di sebuah sungai...
- Advertisment -